MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Oppmuntrer til faglig oppvigleri (19.6.02)

soren.gif
- Stopp, ropte professor Knut Minsaas (t.h.) da man ville fylle igjen ”lagerbassenget” for gamle modeller og bygge kontorer. – Vi må heller bruke arealet til å bygge nytt laboratorium, sa han, og med bl.a. sterk støtte fra den nesten 30 år yngre professorkollega Asgeir Sørensen er forslaget nå realisert.

- Studentene må oppmuntres til faglig oppvigleri, sier professor Asgeir Sørensen ved Institutt for marin teknikk. Eget studentoppvigleri er en medvirkende årsak til at han i dag er professor.

I siste halvdel av åttitallet valgte de to marinstudentene Asgeir Sørensen og Thor Inge Fossen å bake inn elektrofaget teknisk kybernetikk i sin fagkrets. I dag er de begge professorer ved NTNU; Fossen ved Institutt for teknisk kybernetikk og Sørensen ved Institutt for marin teknikk på Tyholt.

Sammen har de utviklet en ny studieretning, marin kybernetikk. De første 41 sivilingeniør-kandidatene med denne spesialutdanningen var ferdige i vår, og alle har fått jobb. Hvilket betyr at dette er en spesialisering som etterspørres av industrien.

Pionerer i marin kybernetikk
Mulighetene til å få en interessant jobb var også Sørensens motivasjon for å gå i denne retningen allerede mens han var student. Dette var nytt og uprøvd den gangen, og Fossen og Sørensen ble pionerer på feltet.

- Vi ble inspirert av professor Jens G. Balchen, sier Sørensen.

- Han sa at det "er i koblingen mellom de etablerte fagområdene at det skjer". Det er med basis i egen erfaring og karriere at Sørensen understreker viktigheten av å ta vare på de ideene som gror fram i studentmiljøet. - Lag ditt eget professorat, sier han spøkefullt.

Headhuntet til professorat
Sørensen ble headhuntet fra privat industri (ABB) for å bli med på oppbyggingen av det nye fagområdet sammen med Fossen. Nå er som nevnt det første kullet med ?marinkybernetikere? uteksaminert, og i dag (onsdag) åpnes et nytt spesiallaboratorium for marin kybernetikk på Tyholt.

Det nye laboratoriet er etablert i et tidligere lagerlokale for skipsmodeller, og ligger ved siden av den lange slepetanken på Tyholt. Denne er kortere, 40 x 6,5 meter, men mer av avansert enn den 260 meter lange slepetanken fra 1939 i naborommet.

Slepevogna i den nye tanken kan opereres med en verktøymaskins presisjon, og modellene som testets ut kan i tillegg til slep i lengderetning beveges sideveis, roteres og beveges opp og ned.

Lab for studentforsøk
Dette er et NTNU-laboratorium, som spesielt skal ivareta studentenes behov for eksperimentering med modeller. Studenter har hatt problemer med å slippe til i de andre marine laboratoriene på grunn av hemmeligstemplet oppdragsforskning i Sintef-regi. Men det vil også være aktuelt å få utført forsøk på oppdrag fra industrien i regi av Marintek i det nye laboratoriet så fremt det er kapasitet ledig.

Av de 11 millionene laboratoriet koster, er omlag 7.3 millioner hentet inn som støtte fra Anders Jahres fond, Norges rederiforbund, Norsk Hydro, Statoil, Det norske Veritas, Marintek og Norges forskningsråd.

Tekst og foto: Arne Asphjell


Les mer om det nye laboratoriet på nettet.