- Vi har manglet et manøvrerings- og sjøgangslaboratorium, sier professor Knut Minsaas, en av initiativtagerne til det nye laboratoriet for marin kybernetikk. I det nye laboratoriet er det studentene som har første prioritet.
I forbindelse med åpningen av det nye marin kybernetikk laboratoriet på Tyholt, orienterte professor Asgeir Sørensen om den planlagte bruken av laboratoriet. Han understreket at det marine forskningsmiljøet i Norge betjener fire store eksportnæringer: skipsfart, offshoreindustri, fiskerinæring og oppdrettsnæring. Til sammen dekker disse 70% av Norges eksportomsetning.
Ambisiøse planer
Sørensen kunne også fortelle at et neste trinn vil være å anvende lærdom vunnet i offshoreindustrien på oppdrettsnæringen, bl.a. ved å ta i bruk avanserte reguleringssystemer for å holde fiskemærene i en bestemt, ønsket posisjon (dynamisk posisjonering).
Professor Olav Egeland fra teknisk kybernetikk sa at miljøet bare så vidt har startet på å utnytte det potensialet som ligger i det faglige samarbeidet mellom marin og kyb. – Om fem år gjør vi ting på et helt annet nivå, sa Egeland, som synes de to miljøene har funnet en meget fin arbeidsform.
Ildsjelene bak prosjektet har allerede begynt å arbeide med planene for fase 2.
Rederforbundet prioriterer studentene
Nils Telle fra Norges Rederiforbund lovpriste samarbeidet mellom næringen og miljøet ved NTNU. Han understreket hvor viktig det er for studentene å ha muligheten til å drive modellforsøk, og presiserte at det nettopp var prioriteringen av studentenes behov for forsøksvirksomhet som var redernæringens hovedmotivasjon for å støtte etableringen økonomisk. – Ikke la de kommersielle interessene bli for dominerende, sa Telle. – Studentene må få slippe til med sine eksperimenter.
Tekst og foto: Arne Asphjell