Seks forskningsgrupper ved universitetet vil få såkalte FUGE-midler av Norges forskningsråd. Til sammen 100 millioner kroner skal nå fordeles mellom 35 norske forskningsgrupper.
FUGE står for funksjonell genomforskning. Det er foreløpig ikke kjent hvordan de hundre millionene blir fordelt mellom miljøene. Totalt vil 35 forskingsgrupper få penger fra denne potten, av opprinnelig 150 søkere.
Også universitetene i Oslo og Bergen har fått med seks grupper, mens Universitetet i Tromsø har fått med to grupper.
De utvalgte
Ved NTNU får miljøene rundt følgende seks forskere penger:
Professor Hans Krokan ved Institutt for kreftforskning og molekylærbiologi.
Forsker Marit Wallbye Anthonsen, Institutt for kreftforskning og molekylærbiologi.
Professor Bjørn Alsberg ved Kjemisk institutt.
Professor Atle Bones ved Botanisk institutt.
Førsteamanuensis Jostein Halgunset ved Institutt for laboratoriemedisin.
Professor Bjørn Torger Stokke ved Fysisk institutt.
Videre deltar to andre forskningsgrupper ved NTNU i nasjonale samarbeidsprosjekter der den som har skrevet søknaden bor i Oslo. Førsteamanuensis Jostein Holmen ved Institutt for samfunnsmedisin deltar i et biobankprosjekt i regi av Folkehelsa, med Camilla Stoltenberg som prosjektleder. Førsteamanuensis Astrid Lægreid ved Institutt for fysiologi og biomedisinsk teknikk leder gruppen som forsker på DNA micro array. Dette nettverksprosjektet har Ola Myklebust, Universitetet i Oslo, som leder.
Halv milliard
Hovedstyret i Norges forskningsråd har fordelt 500 millioner kroner til funksjonell genomforskning i løpet av de fem kommende årene. Det betyr minst 100 millioner til forskningsmiljøene hvert år fremover.
- Dette betyr offentlig støtte på minst 500 millioner kroner til norsk genforskning i løpet av satsingens første femårsperiode. Midlene som nå er fordelt, skal i hovedsak benyttes til å utvikle kompetanseplattformer ved de norske universitetene, sier styreleder i FUGE, Geir Stene-Larsen.
I første tildelingsrunde prioriteres oppbygging av regionale teknologiplattformer for å betjene det norske forskningsmiljøet med de beste metodene slik at alle har mulighet til å drive forskning med internasjonal kvalitet. Plattformene knyttes til universitetene.
Innsida/InnsidaUT kommer tilbake med mer informasjon om fordelingen av FUGE-mildene og en omtale av forskningen som de seks utvalgte NTNU-miljøene driver med.
Av Tore Oksholen
Her finner du lista over alle forskningsmiljøene som slapp gjennom nåløyet ved tildelingen av FUGE-midler.