Professor Martin Landrø ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk er tildelt prisen "Best Paper in Geophysics Award" for 2001. Han er første nordmann som mottar prisen.
Den vitenskapelige publikasjonen "Geophysics" er den viktigste fagpublikasjon for de som forsker på bruk av seismikk og utvinning av olje fra reservoarer. Professor Martin Landrø har gjennom flere år forsket på mulighetene for å tyne mer olje ut av reservoarene i Nordsjøen. Hans forskning har tidligere vært omtalt i Gemini.
Forsker på Gullfaks-feltet
De siste årene har hans forskning vært konsentrert om Gullfaks-feltet. Landrø er fysiker, og arbeider blant annet med seismiske metoder for å kartlegge trykk og metningsendringer i oljereservoaret.
Det å kunne forstå og forutsi endringer i poretrykket i hulrommene der oljen ligger, har stor betydning for den viktige oppgaven det er å få ut mest mulig av oljen.
På Gullfaks-feltet er poretrykket på ca 320 bar, og det betyr at oljen vil sprute opp av reservoaret av seg selv når en borestreng settes inn. Etter hvert vil trykket synke og vann vil sive inn i tomrommet etter oljen. Men vann kan også injiseres under trykk for å få ut mer av oljen.
Det er spesielt sammenhengen mellom poretrykk og metningsforholdet mellom olje og vann Landrø har studert, basert på data fra Gullfaks-feltet for årene 1985 og 1996 og målinger i oljebrønnen.
Positive tilbakemeldinger
Landrø publiserte sitt arbeid på dette feltet i mai/juni-utgaven av Geophysics i fjor, og har fått mye oppmerksomhet rundt sine metoder. Artikkelen "Discrimination between pressure and fluid saturation changes from time-lapse seismic data" har tydeligvis vært til nytte for flere oljeforskere.
- Jeg har fått positive tilbakemeldinger fra flere fagkolleger, sier Landrø, som tror det er artikkelens faglige innhold som først og fremst ligger til grunn for pristildelingen.
Landrø mottar prisen på en konferanse for geofysikere i Salt Lake City USA i begynnelsen av oktober.
Tekst og foto: Arne Asphjell