MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Karsten Jakobsen raser mot skjenkemyndighetene (17.7.02)

jakobsen_karsten.jpg
Tidligere UNIT-rektor og professor ved NTNU, Karsten Jakobsen, er sterkt kritisk til skjenkemyndighetenes forbud mot øldrikking på Studentersamfundets hybler.

Hamnaberg_Haavard.jpg
Leder av Studentersamfundet Håvard Hamnaberg er bekymret for konsekvensene av skjenkemyndighetenes vedtak.

Indseth_Ingrid.jpg
Bak disken i kafeen Edgar hjelper Ingrid Indseth en ny interrailer. Indseth er ellers leder av Info-gjengen på Samfundet. Hun håper saken løser seg til det beste for studentene.

Tidligere universitetsrektor og æresmedlem av Studentersamfundet Karsten Jakobsen mener det er en katastrofe for Studentersamfundet hvis skjenkemyndighetene stanser øldrikking på de private hyblene.

Adresseavisen skriver i dag at skjenkemyndighetene i Trondheim forbyr øldrikkingen på de private hyblene på Studentersamfundet.
"Juridisk kontor er av den formening at «hyblene» har nær tilknytning til serveringslokalet, og dette medfører at alkoholloven § 8-9 kommer til anvendelse. (...) Det er såledeles ulovlig å konsumere alkoholholdig drikk på «hyblene» etter endt skjenketid på Samfundet." Dette skriver saksbehandler Gunhild Donali ved Juridisk kontor i Trondheim kommune i et brev til Studentersamfundet.

- Katastrofe for studentmiljøet
- Samfundet er basert på frivillighet og engasjement. Det er en katastrofe hvis dette går gjennom, sier tidligere rektor ved universitetet i Trondheim, Karsten Jakobsen. Jakobsen har sittet i Finansstyret i Studentersamfundet og er også tildelt et æresmedlemsskap av Samfundet. Han er full av lovord om aktiviteten i det røde studenthuset og mener at Trondheim og universitetet har hatt nytte av det velfungerende huset. Nå frykter han for hva som kan skje med den videre aktiviteten.

- En sak for universitetet
- Studentersamfundet er noe som gjør at vi hever oss over de andre Oslo og Bergen. Skades Studentsamfundet, går det utover studentmiljøet. Et dårligere studentmiljø påvirker universitetet. Derfor er ikke dette bare en sak om Studentersamfundet, men også en sak for universitetet, sier Jakobsen. Den tidligere universitetsrektoren understreker at han ikke kjenner til det juridiske forholdet i denne saken, men velger å ta parti for studentene.

- Det gode miljøet på gjengene er helt avgjørende for rekrutteringen til Samfundet, og øldrikking er en svært viktig del av dette. Studentene på Samfundet har min fulle støtte i denne saken, sier Karsten Jakobsen.

Dagens tema
Det røde runde huset i Elgsetergata er kjent for å gynge. Men nå skjelver det. Dagens snakkis blant de som jobber på Samfundet denne sommeren på interrailsenteret er uten tvil dagens oppslag i Adresseavisen. Her ble det kjent at skjenkemyndighetene ønsker å sette foten ned for alkoholkonsumet på hybelen. Den nyvalgte lederen av Studentersamfundet Håvard Hamnaberg innrømmer at han er nervøs. Han sier at vil prøve å få kommunen til å forstå saken fra deres side.

- Men blir vedtaket stående, er vi nødt til å adlyde det, medgir Hamnaberg. Samfundetlederen regner med mindre frivillighet, færre dugnadstimer og ikke fullt så bra sosialt liv hvis det blir slutt på muligheten til å ta seg en øl på hybelen.

Sommer for gjengene
På hyblene er det rolig om sommeren. På studentavisa Under Dusken sin hybel på Samfundet sitter en sivilarbeider og jobber. Men for å komme seg inn dit må en først ringe til studentavisas egen telefon for å gjøre avtale om å få komme. Like etter kommer sivilarbeideren Richard Susegg og låser opp. Tre låste dører må vi gjennom for å komme inn til hybelen som myndighetene ikke anser som privat nok.

Susegg forteller om strenge regler i forbindelse med øldrikking på hybelen. Selv tror han at studentmediene som holder til på Samfundet neppe vil merke sviktende rekruttering hvis skjenkemyndighetenes vedtak blir stående.

Øl på spleis
Studentersamfundet drives på dugnad av flere hundre studenter. Studenter er inndelt i gjenger og har tilgang på egne hybelrom på Studentersamfundet. Her har det inntil nå vært mulig for gjengmedlemmer å ha private fester med øl innkjøpt i et lukket spleiselag.

Tekst og foto: Tore Hugubakken