MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Den norske arbeideren en truet art (27.8.02)

tospann.jpg
Forfatter Kjartan Fløgstad (t.v.) og litteraturprofessor Frode Helland deltok begge på seminaret om globalisering som kulturelt uttrykk.

- I Oslo har tungt arbeid blitt mer obskønt enn sex. Halvparten av byens befolkning lever av forlagsvirksomhet og grafisk produksjon.

Dette samtidsbildet av hovedstaden tegnet forfatteren Kjartan Fløgstad under et foredrag på Dragvoll fredag. Han deltok på seminaret "Globalisering, litteratur og politikk".

To utviklingstrekk
Fløgstad tok utgangspunkt i egne tekster, ikke minst boka "Osloprosessen" fra 2000, som handler om hvordan Oslo by har utviklet seg de siste 30 åra. Han framhevet særlig to store utviklingstrekk, at industriarbeidsplassene er blitt lagt ned og samtidig har tiggere blitt vanlige innslag i bybildet.

- Dette henger sammen. Arbeidsplasser har blitt borte, mens lederlønningene har gått opp. De fattige har blitt fattigere, de rike har blitt rikere, fastslo Fløgstad og trakk paralleller til utviklingen i andre deler av verden.

Usynlige produsenter
- Produksjonen er i stor grad flyttet til den tredje verden. På verdensbasis har vi aldri hatt så mange industriarbeidere som nå. Vi har fått nye klasseskiller som er kulturelt og geografisk betinget, mente Fløgstad.

- Selv kan jeg leve godt av å skrive og reise rundt og holde foredrag. Så lenge det finnes noen som produserer det jeg må ha for å overleve. Men produsentene av det jeg overlever av, har blitt stadig mer usynlige.

Ensrettede medier
- Avstanden fører til at nyhetsbildet blir innsnevret. Mediene blir stadig mer ensrettet og blottet for systemkritikk. Virkeligheten fordreies og vi sitter igjen med virtuelle erfaringer, sa Fløgstad.

Til tross for, eller kanskje var det på grunn av, disse utviklingstrekkene, synes han det er langt enklere å være radikal forfatter i dag enn på 70-tallet. Og han mener litteraturen har fått nye gjennomslagsmuligeter. Kanskje kan bøker og magasiner overta der avisene har avsluttet rollen som den fjerde statsmakt?

"Globalisering" som satsingsområde
Seminaret der Fløgstad deltok inngår i prosjektet "Globaliseringens kulturelle uttrykk", som igjen er en del av et nytt tematisk satsingsområde hos Det historisk-filosofiske fakultet (HF) om "globalisering". Oppmerksomheten skal i høst rettes mot fremveksten av jordkloden som et felles sosialt, kulturelt og økonomisk system.

- Temaet er alt for viktig til å overlates til sosialøkonomene alene. Vi må ha med de kulturelle aspektene, poengterte professor Frode Helland ved åpningen av seminaret.

Det tematiske satsingsområdet ved HF samler ca 30 forskningsprosjekter innen språk, litteratur og kulturfag. Samtidig er det et mål å inspirere til og få satt i gang nye prosjekter. Forskningen vil ta for seg globalisering som gjennomgripende fenomen i dagens kultur og samfunn og som historisk utviklingsprosjekt.

Tekst og foto: Synnøve Ressem


Her finner du mer informasjon om HF sitt nye satsingsområde.