MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- Håper dere har hjernekraften som kan hjelpe oss (28.8.02)

sorensen.jpg
Stortingsrepresentant Heidi Sørensen kunne fortelle solforsamlingen at hun har to norske og to danske søskenbarn. Alle fire er sivilingeniører, de to danske jobber i vindmølleindustrien, de to norske i olje- og gassindustrien.

gjerstaden.jpg
- Vi må være i forkant hele tida, sier Øyvind Gjerstad i ScanWafer, som mener de har et par års forsprang på konkurrentene når det gjelder industriell produksjon av solcellepaneler.

...sa stortingsrepresentant Heidi Sørensen til deltakerne på Solcelleseminaret som nå pågår ved NTNU. Hun lovte å arbeide politisk for at bruk av solenergi skal få gode betingelser.

- Jeg skal gjøre mitt til at vi blir litt mindre rusa på olje og mindre dopa på gass, sa Sørensen, som tror det ligger godt an for at fornybare energikilder skal få bedre betingelser.

Til og med FrP...
- Vi har en ambisiøs miljøvernminister som låser sitt parti, og en statsminister som skjønner den tredje verden, sa hun.

- Til og med FrP har begynt å tro at drivhuseffekten er reell, la hun til. Hun oppfordret "solmiljøet" i Norge om å organisere seg godt og legge opp en strategi for å drive påvirkning av politikerne.

Optimistisk stortingsrepresentant
Miljøforkjemperen Sørensen innrømmet at hun har hatt en del nedturer i sin kamp for klimapolitikken. Det gjaldt blant annet da Bush ble valgt til president i USA, men fortsatt er hun optimistisk med hensyn til økende bruk av fornybare energiressurser.

- For en del år siden valgte Sverige å satse på bioenergi, Danmark tok tak i vindenergi, og Norge skulle satse på bølgekraften. Våre naboland har klart sine målsetninger og gjort sine satsingsområder til industri, men den norske bølgekraften ble tatt av en bølge, konstaterte hun. Derfor synes hun det er bra at solenergi nå får slik oppmerksomhet fra norsk industri og forskning.

Forskningsrådet satser halvparten av midlene som brukes på fornybare energikilder på solenergi (10 millioner). Det meste går til forskning på materialteknologi i solceller.

ScanWafer bygger ny fabrikk
Elkem bygger ut sin produksjon av silisium (som solceller lages av), og ScanWafer, som er Norges største produsent av silisiumskiver for solcellepaneler, bygger en ny fabrikk hvert år. I øyeblikket er de i gang med en ny fabrikk ved Hydros industripark på Herøya.

Dette har gitt nye muligheter for arbeiderne ved den nedlagte magnesiumfabrikken, som nå er på opplæring ved ScanWafers anlegg i Glomfjord. Fra april neste år er anlegget på Herøya i gang. Dermed vil bedriften ha doblet sin produksjonskapasitet og er i stand til å levere 80 millioner kvadratdesimeter solcellepaneler i året.

Norge på verdenstoppen
Med 100.000 installasjoner har Norge flest solcelleanlegg per innbygger i hele verden. Men potensialet er likevel mye større. Solinnstrålingen mot Norges landareal i løpet av ett år er 1.500 ganger større enn energimengden vi bruker.

Tekst og foto: Arne Asphjell