Maks satsing på mikronivå
(8.9.02) Mikroteknologi kan blant annet gi oss raskere blodanalyse og fingeravtrykk som ID-kort. Nå planlegger Forskningsrådet å satse enda mer på denne teknologien. Mikrosystemer forventes først å bli tatt i bruk for alvor de neste sju til ti år. Blant de mest aktuelle anvendelsesområdene er medisinsk teknologi, transport, miljøovervåking og leting etter olje og gass.
Forskningsrådets nåværende satsingsplan for dette fagområdet løper ut i 2003. Etter den tid ønsker rådet å trappe opp innsatsen, både med mer penger og med en bedre nasjonal organisering.
Laboratorium i Oslo
Dette gleder fagmiljøene ved NTNU, blant andre professor Jostein Grepstad ved Institutt for fysikalsk elektroteknikk.
- At de selv tar initiativet til videre satsing, synes vi i fagmiljøene er positivt, sier Grepstad.
Han er ikke overrasket over at satsingen fortsetter. Store investeringer er underveis i mikrosystemteknologi i Norge de nærmeste årene, Et topp moderne laboratorium er under oppføring i Oslo til en kostnad av 140 millioner kroner. Her har Forskningsrådet bevilget 80 millioner kroner til innredning og laboratorieutstyr.
Tett samarbeid
Til sammen har Sintef, NTNU, Universitetet i Oslo og bedriften SensoNor de siste tre årene deltatt i hele 14 ulike EU-finansierte forskningsprosjekt innen dette området.
Ved NTNU er det på flere områder etablert et tett samarbeid mellom det medisinske og det teknologiske miljøet som skal realisere nye anvendelser av mikroteknologi innen særlig laboratoriemedisin og klinisk medisin.
Av Tore Hugubakken Les mer i Gemini om hvordan din hverdag kan bli preget av den nye teknologien.
|