MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Dragvoll får ordbokfilial (13.9.02)

Alt går på skinner for ordbokredaktør Tor Erik Jenstad for tida. Den populære Trønderordboka kommer i ny og utvidet utgave. Og snart åpner en egen filial av Norsk Ordbok på Dragvoll.

Norsk Ordbok startet med salig Ivar Aasen og har utviklet seg til et ambisiøst prosjekt der målet er å samle nynorsk skriftspråk og dialekter i 12 bind. Fjerde bind går i trykken i høst, og dermed har redaksjonen så vidt begynt med bokstaven h.

Prosjektet har medarbeidere over hele landet, men ledes fra Universitetet i Oslo. Nå åpner en underavdeling på Dragvoll med tre medarbeidere på heltid.

Tor Erik Jenstad.
Mammutverk
- 12 tjukke bind med norske ord og uttrykk, og da er ikke bokmålsorda medregnet. Dette river i stykker et alminnelig inntrykk av at norsk er et fattig språk?

- Ja, dette er en stor myte. Språket vårt er utrolig rikt, ordtilfanget er stort og mangfoldig. Problemet er at stadig færre bruker det. Vi opplever en standardisering og ensretting. Til og med skjønnlitterære forfattere skriver "småpent" og kjedelig. Temaene kan være saftige som bare det, men språket er tamt. Det var atskillig friskere i mellomkrigstida, se for eksempel på Johan Falkberget.

Tre millioner sitater
Det finnes et nett av frivillige over hele landet, som deltar i innsamlingen av ord. Ordboksredaksjonen har et tekstarkiv med over tre millioner sitater. Noen er fra svært gamle kilder, for eksempel forskjellige utgaver av Bibelen. Det er også en jevn tilvekst av nye ord, spesielt faguttrykk.

12-bindsverket bygges opp som en dokumentasjon over det norske språket, etter mønster av for eksempel Svenska akademiens ordbok og Oxford English Dictionary. Opplysningene omfatter betydning, variasjon i uttale og skrivemåte, utbredelse, opphav, bakgrunn og historikk.

Hobby som levebrød
Oppslagsverket vil i første rekke ha betydning for skoleverk og forskning. Det er definitivt uegnet som rettskrivingsordbok, men kan være kjekt å ha i mange andre tilfeller. For eksempel når man leser Duun og finner ord som er uforståelige.

Til nå har Jenstad fungert som ordbokredaktør på halvtid. Nå har han utsikter til å bli ordsamler på heltid og gleder seg stort. - Fint å ha hobbyen som levebrød, gliser han, og røper at han ble opptatt av ord allerede som smågutt.

"Ka det kjæm tå
Interessen deler han tydelig med mange. Hver onsdag møter han i radiostudioet på Tyholt for å være med på innringningsprogrammet "Dialektmagasinet". Folk fra begge Trøndelagsfylkene, og av og til noen møringer også, ringer.

- Ka det kjæm tå? vil mange vite, og Jenstad blir sjelden i beit for svar.

I 1997 kom han med "Trønderordboka", en samling ord og uttrykk. Den ble snart utsolgt, men nå er det like før en ny utgave går i trykken. Den blir dobbelt så tjukk som førsteutgaven og inneholder 4.500 ord.

Gløtt i folkesjela
Det foreligger ingen umiddelbare planer om en ny utgave av Jenstads andre bestselger, "Skjellsordboka". - Men jeg får stadig inn nye. Skjellsord er spesielt interessante fordi de gir oss et gløtt inn i folkesjela.

De forteller mye om hvordan folk har tenkt gjennom generasjonene. For eksempel bærer de bud om at lathet har vært en negativ egenskap til alle tider. Lat-hans, lat-mark: Eksemplene er uttallige.

Tekst og foto: Synnøve Ressem