Jakobsen ridder av St. Olavs Orden
(17.9.02) Professor emeritus Karsten Jakobsen ble tirsdag utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for etableringen av NTNU - Dette er veldig hyggelig. Jeg setter pris på å bli satt pris på. Og det var hyggelig at så mange kom, sa professor emeritus Karsten Jakobsen etter å ha fått den prestisjetunge medaljen på brystet.
|
Karsten Jakobsen.
Foto: Rune Petter Ness |
Overrekkelse fant sted i Rådssalen på Gløshaugen i dag. Universitetsledelsen, kolleger, venner og familie var til stede. Selv hadde humoristen Jakobsen funnet fram et ekte NTNU-slips i anledning dagen.
"Fant opp" NTNU
Det er spesielt innsatsen fra idé til realisering av NTNU som lå til grunn for utnevnelsen. Allerede i 1990 lanserte Jakobsen begrepet "Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet."
Jakobsen har også vært rektor ved Norges tekniske høgskole fra 1990-1993, og deretter ved Universitetet i Trondheim. Han fungerte også som utpekt leder for NTNU i begynnelsen av 1996 inntil den første valgte rektor kom på plass.
Forandrer problemene
Rektor Eivind Hiis Hauge sa i sin tale til den nyslåtte ridderen ar Jakobsen har en evne til å snu problemer til fordeler. Hiis Hauge fortalte om at Jakobsen hadde hatt en diger stein i hagen. Ideelt sett skulle den ha vært fjernet. Men i stedet for å ergre seg over steinen, gjorde Jakobsen steinen til et klenodium, et slags sentrum som resten av hagen måtte føye seg etter.
|
Professor emeritus og nyslått ridder av St. Olavs Orden, Karsten Jakobsen,
og hans kone Lisou Eyser under mottagelsen i Rådssalen i dag (tirsdag).
Foto: Rune Petter Ness |
I spissen for Realfagbygget
Den nyutnevnte ridderen av St. Olavs Orden er ikke bare kjent som universitetsleder, han er også en anerkjent fagmann i maskinkonstruksjon. I 1982 ble han professor i konstruksjonsmekanikk.
Et av de mest synlige bevisene for Jakobsens innsats er det nye Realfagbygget på Gløshaugen. Jakobsen stod i spissen for å realisere bygget som er på over 60.000 kvadratmeter, og som i dag huser både ingeniørutdanninger og tradisjonelle universitetsdisipliner innenfor realfagene.
Av Tore Hugubakken Se bildeserie
|