Ingeniørene fristet med rent vann og trygg mat
(19.9.02) WC eller ikke WC var et av hovedspørsmålene på Nordre onsdag. Institutt for vann- og miljøteknikk kunne slå fast at vannklosettet er kommet for å bli... |
NTNU brukte "ingeniørenes dag" til å rekruttere kommende sivilingeniører. På standen til Institutt for vann- og miljøteknikk fikk femteårsstudent Jan Fredrik Carlsen (t.v.) og førsteamanuensis Tor-Ove Leiknes besøk av en jevn strøm av ungdommer. |
Onsdag ble den årlige Ingeniørenes dag arrangert i Trondheim. Tema var "Rent vann - trygg mat - fordi ingeniørene bryr seg". Flere stands øverst i Nordre gate presenterte ulike sider av temaet, og NTNU var representert med Institutt for vann- og miljøteknikk (Tidligere Inst. for vassbygging).
Populær konkurranse
En innlagt konkurranse for skoleungdom trakk mange unge til området, og Tor-Ove Leiknes på instituttets stand var godt fornøyd med besøket. Men han var ikke helt fornøyd med at miljøaktivisten Kurt Oddekalv ville benytte anledningen til å markere vannklossetets endelikt med å knuse en klosettskål.
- Vann er det enkleste transportmidlet for det personlige avfallet vi mennesker må kvitte oss med, understreker Leiknes, som ikke ser noe annet alternativ i større befolkningskonsentrasjoner. Vannsparende løsninger, ny teknologi og alternative metoder for rensing og gjenbruk av avløpsvann er veien å gå. mener Leiknes.
Plastrensing
På instituttets stand demonstrerte Leiknes renseanlegget som er basert på professor Hallvard Ødegaards ide fra midten av 80-tallet - "Moving Bed Biofilm Reactor" (MBBR). Her renses avløpsvann i kar som inneholder små plastbiter som er utformet slik at de får maksimal overflate. Under omrøring dannes en biofilm på overflaten av plastbitene, slik at forurensninger i avløpsvannet kan fjernes.
|
Disse små plastbitene er "kjernen" i renseteknikken som er utviklet ved Institutt for vann- og miljøteknikk. |
- Er det ikke bedre å bruke vakuumtoalett, spurte en besøkende Leiknes. Han hadde flytoalett i tankene der det brukes minimalt med vann og avfallet suges ut av klosettskåla.
Renser for japanske hotell
Da kunne Leiknes replisere at MBBR-systemet også brukes i tilknytning til vakuumtoalett. Ødegaards idè er for lengst kommersialisert og leveres i dag som kompakte renseanlegg, for eksempel til japanske hoteller, som bruker vakuumtoaletter der spylevannet er renset avløpsvann resirkulert fra et slikt minirenseanlegg.
Tekst og foto: Arne Asphjell |