MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Johan Harstad: Alarmerende god (12.9.02)

Johan Harstad har fått strålende kritikker for sin nye novellesamling "Ambulanse". Dermed overlevde han den vanskelige andreboka.

FAKTA

  • Johan Harstad
  • Alder: 23 år
  • Stilling/yrke: Student og forfatter
  • Aktuell: Omtales som en av de mest spennende stemmene i norsk litteratur

  • Riksavisene terninger viser seks. Kritikerne kappes i superlativer. Aftenposten påstår han er en av de skarpeste stemmene i norsk litteratur. Det kan neppe bli bedre for Johan Harstad.

    Distanserer seg
    - Det har gått over all forventning. Man kan jo ikke ønske seg noe bedre, sier forfatteren og NTNU-studenten litt beskjedent.

    - Du omtales som en av de skarpeste stemmene i norsk litteratur?

    - Hvor ble det av lighteren?
    - Jeg synes det er vanskelig å ta til seg det. Når jeg leser anmeldelsene, er det som å lese anmeldelse av noen andre. Det blir en på en måte distansert. Det er ikke meg direkte, men min datter, eller min sønn. Egentlig skulle jeg ønske at jeg kunne ta det innover meg og bli helt fra meg av lykke, sier Johan Harstad med et fornøyd smil.

    Blir matt av romankravet
    Systematisk skriving har han holdt på med i ti år. I fjor kom debuten. ?Herfra blir du bare eldre? fikk panegyriske anmeldelser, den også. Mens den første boka bar en kortprosasamling, ble den andre en novellesamling. Selv er han litt usikker på hva han egentlig har laget.

    Grunnen til at "Ambulanse" fikk novellestemplet, var at den lå i grenseland mellom roman og novellesamling. Jeg ville heller at det skulle være en sterk novellesamling enn en puslete roman som så vidt hang sammen.

    - Og kritikerne forlanger at du nå begynner å skrive romaner?

    - Det er godt ment av dem, men jeg blir litt matt av det. Det er en veldig inngrodd holdning at det er romanen som er det flotteste. Jeg tror ikke jeg kommer til å skrive noveller hele livet. Det kan godt hende at det blir en roman neste gang. Men det er pussig at man konkluderer en anmeldelse med det.

    - Der, ja. Vent litt.
    Skummelt med ambulanse
    Novellesamlingen handler om å holde ut, holde seg flytende. Små ting som kan gjøre livet litt annerledes, litt bedre. Forsida på boka er en mann som tar på seg en redningsvest. Tegningen har Harstad laget selv. Da han fikk tittelideen, falt alle brikker på plass.

    - Ambulanse funker som et symbol, og det funker som et konkret objekt. Brannbil og politibil er veldig gøy når du er liten, men ambulansen har noe mer skummelt over seg. Du vet at det ligger folk inni der. Du tenker jo et lite øyeblikk på at det ligger en person som sliter jævlig, sier forfatteren.

    Ulik lesning
    Noen av kritikerne mente at boka legger vekt på det sørgelige. Andre påstår det er en optimistisk bok. En slik delt lesning synes forfatteren er bra. Da har han lykkes. Selv mener han at boka heller mot det optimistiske siden det stort sett går bra i disse novellene.

    Oppførsel til stryk
    23-åringen fra Stavanger studerer for tida medievitenskap grunnfag. Fra før har han et mellomfag i litteraturvitenskap. Men bare så vidt. På grunnfagseksamen måtte han nemlig ha tre forsøk. Den første eksamen krasjet med intens skriveperiode. Den andre gangen var han i kjekkeste laget. Han hadde nemlig hørt at på muntlig eksamen var det umulig å stryke, og inntok en litt overlegen holdning:

    - Hvor var vi? \"Ambulanse\" som symbol?
    - Jeg kom på eksamen, hadde ikke sovet på mange nettet og var vanskelig. De spurte om Johan Schiller. Jeg svarte at han ikke var helt min type.

    Premien for den noe bråkjekke oppførselen var at karakteren ble dumpet fra respektabel til stryk.

    - Jeg hadde veldig godt av det. Da jeg kom tilbake i mitt tredje forsøk, var det de samme sensorene som den andre gangen. Da var de mer fornøyd med oppførselen min, minnes Johan Harstad.

    Pusler med teater
    Ved siden av å skrive bøker som plasserer ham rett på stjernehimmelen over unge forfattere, pusler han med teaterstykker for noen i Oslo. I Stavanger jobber han innimellom med en dokumentarfilm. En film som skal ha svært lav fallhøyde og som handler om et band som aldri ble noe stort og som la ned gitaren for mange, mange år siden.

    Søker Forfatterforeningen
    I Trondheim nyter han suksess og livet sammen med kjæreste og gode venner. Stemplet som forfatter har begynt så smått å sette seg, selv om han stort sett får gå i fred. Bare en og annen gang krever fulle folk på byen Harstads mening om forfatterkollega Behn.

    - Jeg begynner å se at det ikke er så mange muligheter å slippe unna forfatterstempelet. Min plan er å fortsette å skrive bøker, sier Johan Harstad som nå skal levere en søknad til den eksklusive Forfatterforeningen. Sjansen er stor for at det blir grønt lys for mannen bak "Ambulanse".

    Av Tore Hugubakken (tekst og foto)