MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

From Norway with love and aluminium (24.9.02)

100 forskere og studenter har deltatt i et samarbeidsprosjekt mellom NTNU og et indisk universitet. Resultatet har blitt nye hus for slumbeboere, hjelpeutstyr for funksjonshemmede - og et ekteskap.

Samarbeidet mellom NTNU og Indian Institute of Science i Bangalore omfatter fagområdene design og materialteknologi.

Prototyp av en miljøvennlig bybil som kan erstatte forurensende tre-hjulinger i indiske storbyer.
- Dette er vårt mest vellykkede internasjonale samarbeidsprosjekt, sier metallurgiprofessor S. Ranganathan fra Indian Institute of Science (IISc).

De tre samarbeidspartnerne IIS, NTNU og Norsk Hydro har i perioden 1996-2002 kjørt programmet ALTECH - Indo-Norwegian Aluminium Application Technology Programme. I løpet av disse årene har 100 forskere og studenter vært på utvekslingsopphold ved det samarbeidende universitetet, og strømmen av faglærere og studenter har vært like stor begge veier. Samarbeidet har vært konsentrert om områdene produktdesign, materialteknologi og maskinkonstruksjon.

Hus for indiske slumstrøk har ramme av aluminium, mens vegger, tak og gulv er laget av lokale materialer.
Hjelpemidler for funksjonshemmede
Prosjektet har gitt flere konkrete resultater: Ved institutt for produktdesign og produksjon IISc, har en norsk produktdesignstudent utviklet en invalidesykkel i aluminium, der kraften overføres til hjulene ved at styret trekkes fram og tilbake.

Med over fire millioner poliorammede i India er det stort marked for et fremkomstmiddel av denne type, og en pilotinstallasjon ved en indisk fabrikk tester nå ut masseproduksjon av kjøretøyet.

Annet hjelpeutstyr for syke og uføre i India er også utviklet av norske og indiske studenter, bl.a. gåstol, rullestol og pasientløfter.

FAKTA

Indian Institute of Science

er Indias mest prestisjetunge universitet innen teknologiske fag. Universitetet har 1700 studenter - 500 på masterstudiet og 1200 på doktorgrad. Bare én av 40 som søker blir tatt opp. Lærerstaben teller 400.

Lærestedet har seks fakulteter - biologi, kjemi, elektro, IT, maskin og fysikk/matematikk. IT har som kjent hatt en meget positiv utvikling i India, og Bangalore er kjent som Indias "Silicon Valley". Du finner mer om Indian Institute of Science på nettet.

Katastrofehus
Ved Institutt for produktdesign NTNU har norske og indiske studenter i fellesskap utviklet et reisverk av aluminium for et familiehus som kan brukes i slumstrøk i India. Denne del av prosjektet er tidligere omtalt på nettet, og de første prøvehus er nå satt opp.

En enkel hustype for bruk ved større katastrofer som jordskjelv, orkaner og oversvømmelser er også utviklet.

NTNU har vært med på å utvikle faget økodesign og industriell økologi ved IISc. Komitemedlem Per Kr. Larsen understreker at i dette tilfelle er det ikke snakk om "technology transfer", men gjensidig befruktning. IISc er et lærested som rangeres meget høyt.

Love story
Utvekslingen mellom de to lærestedene har også gitt uventede resultater. En av de indiske deltagerne i programmet traff under sitt opphold i Trondheim en landsmann - en jente som var utvekslingsstudent ved lingvistikk på Dragvoll. De to ble kjærester, og i dag er de gift.

- Det var kanskje gunstig for de to å bli kjent i Trondheim, og ikke i India, mener Rita Kumar, ansvarlig for programmet ved Internasjonal seksjon.

- De to kommer nemlig fra to forskjellige provinser, og i India er det ikke alltid så lett å få til ekteskap på tvers av geografiske grenser, sier Kumar, som mener Trondheimsomgivelsene var avgjørende for en lykkelig utgang.

Styringskomiteen for Altech-prgrammet: F.v. professor S. Ranganathan, professor Per Kr. Larsen, professor D. H. Sastry (prosjektleder ved IISc), Hydro-pensjonist R. Marstrander (leder i styringskomiteen), professor H. P. Khincha og professor Sigurd Støren (prosjektleder ved NTNU).
Foto: Arne Asphjell
Ny prosjektperiode
Første prosjektperiode på fem år er nå avsluttet, og styringsgruppen var samlet til møte ved NTNU i forrige uke.

Norsk Hydro har i løpet av prosjektperioden ytet et økonomisk bidrag på sju og en halv million kroner, hvorav fem millioner har gått til India. Hydro har trappet ned sitt engasjement i India, og vil nå redusere sin innsats i prosjektet. De to universitetspartnerne vil videreføre det fruktbare samarbeidet, og arbeider med å trekke inn nye industripartnere, både i India og Norge.

På det akademiske felt foreligger det også planer om å utvide aktiviteten, og marin teknologi og informasjonsteknologi er aktuelle områder.

Av Arne Asphjell

 Se videoklipp