Oslo mest overvåket
(25.9.02) Hovedgatene i Oslo er blant de mest overvåkede i hele Europa. Men de som skal følge med på kameraene i Tigerstaden er ikke alltid like våkne. |
Førsteamanuensis Ann Rudinow Sætnan har studert hvordan store bygater overvåkes.
Foto: NTNU Info./Gorm Kallestad |
Dette forteller forskere som har studert hvordan store hovedgater i Europa overvåkes. Bare gater i London overvåkes mer enn hovedgatene i Oslo. Men forskerne har likevel ikke inntrykk av at Storebror egentlig følger med på det som skjer i Oslo.
Ikke Storebror, men lillebrødre
- Vi fant mange kameraer og mange systemer under vår kartlegging, men det samlede inntrykket er ikke så mye at Storebror ser oss, heller at mange lillebrødre følger oss, forteller prosjektleder Ann Rudinow Sætnan, som er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statstvitenskap, NTNU.
Ser knapt på skjermene
Hun forklarer at det finnes mange små systemer, men at det er liten eller ingen koordinering mellom dem. Bare noen få har operatører eller vektere som ser på hele tida. Noen har knapt skjermene slått på, andre steder tar butikkenes vanlige ansatte en titt på skjermen innimellom andre oppgaver. Men de fleste tar opptak på videobånd som blir lagret i inntil en uke.
- Jevnt over er overvåkningsintensiteten lav, hevder Sætnan.
Sju land med i prosjektet
I forskningsprosjektet granskes den overvåkingen som skjer av store publikumsgater i en rekke byer. Dette er et stort europeisk forskningsprosjekt hvor foruten Norge også Danmark, Storbritannia, Østerrike, Tyskland, Ungarn og Spania deltar.
|
Mye skjer på skjermen, men få følger med.
Foto: NTNU Info./Gorm Kallestad |
Sammenlignet Oslo og København
Sætnan har særlig sammenlignet København og Oslo. I Oslo talte forskerne kameraer på Karl Johan på strekningen fra Oslo S til Nationaltheateret, og ned Roald Amundsens vei til Rådhuset. I København gjaldt tellingen "Strøget", fra operaen til Rådhuset.
Langs Karl Johan hadde 38.4 prosent av butikkene videoovervåking, mens andelen i København var 31.8 prosent. I Oslo kommer i tillegg politiets egen overvåking av strekningen Oslo S - Egertorget.
Ingen overvåking i reisebyråene
Lovene i begge land krever at publikum varsles med skilt, men det er stor forskjell i hvordan dette etterleves. Oslo-butikkene viste seg å være mest lovlydige. Her fant forskerne 16 steder med videoovervåkning, som ikke hadde synlig skilting. I København var det 34 slike "hemmelige" kameraer.
I begge byer hadde samtlige banker videoovervåkning, men ingen reisebyråer. Det var også en tendens til at butikker med kostbare varer hadde mer hyppig videoovervåkning i København, enn i Oslo. I Norges hovedstad var imidlertid videoovervåkingen mer utbredt i hurtigmatkiosker og butikker med ungdomsklær.
Deltar på Forskningstorget
På Forskningstorget i Trondheim sentrum i morgen (torsdag) vil du finne Sætnan på en egen stand. Her håper hun å få hjelp av besøkende juniorforskere som kan bistå med å kartlegge bruken av kameraer i Trondheim.
De som melder seg som juniorforskere vil få i oppdrag å sjekke enkelte områder hvor de skal:
se etter skilt om videoovervåkning.
se etter kameraer.
spørre de ansatte om systemet.
I det videre europeiske forskningsprosjektet skal Sætnan og hennes kolleger se nærmere på de som følger med på skjermene. Hva slags opplæring får de? Hva ser de egentlig etter? Hva gjør de med det de ser? Og hvordan oppfører folk seg i overvåkede områder?
Senere skal forskerne også kartlegge hvilke holdninger publikum har til denne type overvåking.
Hele prosjektet "UrbanEye" avsluttes vinteren 2004.
Av Tore Hugubakken |