MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Japan-frelst Ranheimsjente (27.9.02)

Joda. Marit Skimmeli kjente til geishaer og samuraier. Men ikke så mye mer. Nå vet prosjektlederen for "Japan 2002" at landet i øst er mer enn klisjeer.

Marit Skimmeli har alt under kontroll dagen før lørdagens åpning av Japan 2002. Bare helsa ikke slår henne helt ut.
Dagen før kulturminister Valgerd Svarstad Haugland klipper snora og dagen før Trondheims befolkning skal gledes med japansk kunst og kultur en tid framover, er prosjektleder Marit Skimmeli i NTNUs Informasjonsavdeling nesten slått ut.

Ikke av noen som bedriver japansk kampsport, men av en kraftig forkjølelse. Torsdag måtte hun ta full telling hjemme med egenpleie. Av lett fordøyelige kulturtilbud i heimen falt valget på den amerikanske westernserien Bonanza på TV2.

Men fredag tvang hun seg på jobb. For det er nå det begynner. Det store arrangementet Japan 2002, som Skimmeli fikk prosjektlederansvar for høsten for to år siden.

- Jeg har begynt å slappe av, hevder hun dagen før dagen. Nervene er under kontroll selv om ikke helsa helt er det.

Trondheim i japanske tegn
Det var altså NTNU som tok initiativet til arrangementet som samler universitetet og byens kunst- og kulturliv tilen felles kraftanstrengelse med Japan som tema.

Mer enn 25 institusjoner, grupper og personer fra Trondheims kulturliv, samt fagmiljøer fra en lang rekke av NTNUs egne miljøer, er involvert. Programmet spenner fra konserter, teaterforestillinger og utstillinger til gjesteforelesninger, workshops og seminarer. Noen av de over 50 arrangementene er allerede ute av startblokkene.

Krysser fingrene mot regn
- Dette blir ikke en typisk folkefest med liv i gatene og masse uteaktiviteter. Til det er høstværet i Trondheim for uberegnelig. Bybildet vil allikevel bli sterkt preget av arrangementet, sier Skimmeli.

Det meste foregår innendørs, så det er liten sjanse for at hele prosjektet regner bort. Men Skimmeli krysser fingrene spesielt for lørdagen med aktivitetene som foregår på Nordre gate og på Gløshaugen.

Er statsviter
Skimmeli kan vise til et hovedfag i statsvitenskap ved NTNU. Det skulle ikke gå lang tid før hun fikk landet Japan i fanget. Et land hun ikke kjente så godt. Hun måtte fylle hullene. Den ambisiøse Ranheimsjenta bestemte seg for å lære litt av språket.

- Jeg gikk på språkkurs ett semester. Det er et vanskelig språk å lære, og jeg hadde ikke tid til noe videre kurs, beklager Skimmeli. Men noen viktige velkomstgloser sitter. Samt bukkinga som skjer med stive armer inntil kroppen

Besøkte Japan i januar
Det første året syntes mange det var rart at prosjektlederen for Japan2002 aldri hadde vært i landet hun arbeidet så mye med. Men i januar 2002 var det duket for ti dagers besøk. Det var stor stas. Her ble hun kjent med både byer og småsteder. For Skimmeli var det viktig å fylle forestillingene sine med innhold.

Ikke mett av Japan
- Arrangementet blir en suksess hvis folk nettopp lærer et og annet om Japan. Og at de får lyst å lære mer om landet, sier Japan-Marit.

Men den tre uker lange ferien hun bevilger seg i desember, når arrangementet er over, og evalueringen er unnagjort - den ferien går ikke til sushilandet i øst. Den går den andre veien - til Mexico.

Tekst og foto: Tore Hugubakken

Les også: Japan 2002 i helga