Robotkjæledyret for allergiske barn
(30.9.02) Den store attraksjonen på den japanske utstillingen av roboter, i kjelleren på Merkur-senteret, er Paro - en kunstig selunge som ifølge Guiness’ rekordbok er verdens mest terapeutiske robot. |
Cathrine Forsell (nærmest kamera) og Linn Christine Dahl fra 7. klasse ved Lilleby skole fant tonen med terapeutroboten Paro. Forsker Takanori Shibata regner med at Paro vil være kommersielt tilgjengelig neste år. |
Så er det da også med tanke på behandling av barn og eldre at Takanori Shibata har utviklet Paro. Paro står for "personal robot" og har fått form som en hvit og nusselig selunge.
Under den antibakterielle pelsen har den en mengde sensorer som gjør at den reagerer på berøring omtrent som en hund, eller kanskje en selunge, ville gjort. Den løftet i alle fall haka og likte tydeligvis å bli klødd på halsen da vi gjorde et forsøk.
Hjalp autistisk gutt
Det er sjette generasjon av Paro som nå vises for det trønderske publikum. Paro er utviklet ved National Institute of Advanced Industrial Science and Technologi i high-tech byen Tsukuba. Presentasjonen av Paro ble ledsaget av en video som bl.a. viste hvordan den ble brukt i behandlingen ved et barnesykehus i Japan. Vi fikk se en autistisk gutt som verken smilte eller snakket, men etter noen uker med Paro fikk han munn og mæle tilbake.
Robotredningsmann
Den japanske ambassadøren i Norge, Masao Kawai, sa da han åpnet utstillingen at man i Japan har store forventninger til at roboter kan brukes til å hjelpe funksjonshemmede og syke, og at de i framtida også vil bli brukt som sikkerhetsvakter, til hjelp i redningsoperasjoner og lignende.
|
Petter André Randen Torvund fra Lilleby skole leker med Sonys robothund Aibo Macaron, som har en prislapp på vel 6.000 kroner. Den enda mer avanserte Aibo ERS 210 koster omtrent det dobbelte. |
Underholdningsrobotene kommer
Japan er allerede verdens største bruker av industrielle roboter, og i Merkursenteret ser vi eksempler på en annen robotnisje i sterk vekst:
underholdningsroboter. Sonys robothund Aibo ble raskt en favoritt hos det unge publikum, men med en prislapp på vel 6.000 kroner blir det neppe så mange robotbjeff i trønderske hjem denne julen.
Julegave?
Derimot kan kanskje robotinsektet WonderBorg som er å få i byggesettversjon til 600 kroner, være aktuell. Vitensenterets butikk Molekylet vil i hvert fall sørge for at den blir tilgjengelig for foreldre som strever med å finne gave til barn som har det meste fra før.
Tekst:Arne Asphjell
Foto: Rune Petter Ness Les også:
Dette skjer tirsdag
|