MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Slik kan Rosenborg bli bedre (3.10.02)

Norske fotballspillere har fortsatt mye å gå på når det gjelder trening. Men åtte ukers systematisk og rett trening kan gjøre underverker, mener NTNU-forskere.

Flere mente at Rosenborg var under pari mot Ajax i Champions League-kampen i går. Sportskommentator Truls Dæhli i VG etterlyste særlig kraft, fart og kreativitet de siste 20 meterne foran Ajax-målet.

Rosenborg lyktes ikke helt i gårsdagens kamp mot Ajax. Nye treningsstudier viser at effektiv utholdenhetstrening kan bety en ekstra spiller på banen. Arkivfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness
Kanskje Rosenborg-spillerne skal lytte mer til forskere som mener de har funnet fasiten på hvordan et lag kollektivt kan bli hurtigere og mer utholdende.

Bedre i andre omgang
- Ordinær fotballtrening hjelper ikke på utholdenhet, hevder forsker Jan Helgerud. Han har i mange år forsket på utholdenhet og har undersøkt to av de beste juniorlagene i landet. Hvis et lag i åtte uker trener systematisk på å bedre kondisen, vil man få følgende oppsiktsvekkende resultat:

* Enda større intensitet i annen omgang
* Antall sprinter i en kamp dobles
* 30 prosent bedring i ballkontakt
* Like nøyaktige pasninger

Halvtimelange økter med kondisjonstrening à fire minutter, med tre minutters intervaller, er Helgeruds resept til trenere som ønsker å få bedre spillere.

Også trening for pasienter
De nye treningsstudiene ble presentert onsdag, et par timer før kampen mellom Rosenborg og Ajax. Sammen med forskerne Jan Hoff og Ulrik Wisløff hadde Jan Helgerud ordnet til et Champions League-forskingsseminar hvor de lanserte enkle metoder som som kan gjøre norske fotballspillere bedre.

Forskerne, som holder til ved Institutt for sirkulasjon og medisinsk bildediagnostikk ved NTNU, mener at også treningsprinsippene er til hjelp for vanlige pasienter.

En meter raskere
Helgerud sier det er så lite som skal til for at fotballlagene skal bli mye bedre. Det gjelder særlig for lag lengre ned i divisjonene, hvor utholdenheten har et enda større forbedringspotensial.

Men det kan også være greit for Erik Hoftun og andre eliteseriespillere. En tidels bedring av utholdenheten gjør at en timeters spurt etter ballen ville bli en nimeters spurt i stedet.

Five-a-side hjelper
Påtroppende Rosenborg-trener Åge Hareide deltok på seminaret. Her sammen med forsker Jan Hoff. Foto: Tore Hugubakken
Jan Hoff har funnet ut at også maksimal styrketrening gjør spillere hurtigere og mer utholdende. Hoff har nye data som viste at five-a-side-trening og enkle dribleløyper har like stor effekt som å trene på tredemølle.

Lovlig innbytter
Tidligere i år har forskerne hjulpet Molde til å bli et lag som holder i 90 minutter. Helgerud mener at et lag som systematisk har trent utholdenhet, kan løpe til sammen 17 kilometer lengre enn motstanderne på banen. Det tilsvarer cirka en ekstra spiller på laget.

- Her er det muligheter til å få en lovlig innbytter. Når et lag får en spiller utvist, går det jo som regel ut over laget. Hvorfor ikke tenke den andre veien? Å få en "ekstra" spiller som følge av bedre trening? er Helgeruds råd til norske trenere og spillere.

Tore Hugubakken