MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Julaften hver dag... (4.10.02)

.. tror politikerne i Stortinget at det er. Det sa Yngve Haagensen i sin gjesteforelesning ved NTNU i går, torsdag. Moderasjon var den tidligere fagforeningslederens budskap i disse budsjettider.

Det er mulig han følte det som å være i kjerka, Yngve Hågensen, da han holdt gjesteforelesning i Rådssalen. I hvert fall var ikke et eneste bannord å høre i løpet av hans tre kvarters filosofering over temaet "Verdiskaping, velferd og miljø".

"Konkurrranssje" var et ord som gikk igjen i Haagensens presentasjon, som selv om den var mer avdempet enn vi er vant til, ble framført med den kraft og engasjement som kjennetegner mannen.
En mildere Yngve
Haagensen framsto som mildere i formen nå enn da "han sto på krava" som LO-leder.

I likhet med Kåre Willoch, har også Haagensen endret sin profil. Willoch er blitt mer radikal, Haagensen gir nå inntrykk av at han beveger seg mot det politiske sentrum. Hvis de begge lever til de blir nitti, møtes kanskje de pensjonerte profiler fra hver sin fløy i et felles politisk skjæringspunkt?

Med forelesningens hovedtema som utgangspunkt tok Haagensen et historisk tilbakeblikk på flere av de sakene som har preget hans virke som LO-leder.

Retoriske spørsmål
- I 70- og 80-årene ble grunnlaget for verdiskapingen neglisjert, miljøkravene ble stilt i fokus – og vi mistet ca 100.000 industriarbeidsplasser i Norge, sa Haagensen.

- Det var galt å miste fokus på industriens betydning for verdiskapingen, men det var ikke galt å stille framtidsrettede miljøkrav, fortsatte han. – Men var de negative konsekvensene nødvendige?

Han ga ikke noe klart svar på sitt retoriske spørsmål, men konstaterte at problemstillingen fortsatt er relevant. – Våre store forventninger og nasjonens olje- og gassinntekter undergraver den erkjennelse vi må ha for verdiskapingens rolle, mener Haagensen.

– Jeg møter stadig flere som ikke ser sammenhengen og tror vi kan ha et velferdssamfunn uten å betale for det – mange av dem sitter på Stortinget!

Slik ser et foredragsmanus for en gammel fagforeningsleder ut – skrevet for hånd med dobbelt linjeavstand (plass for nye tanker/innskudd) på kladdpapir med fagforeningslogo.
La folk jobbe til 70
Den tidligere LO-lederen var ikke fornøyd med resultatet av kompetansereformen. Den er først og fremst kommet dem til gode som allerede har høy utdanning, mener Haagensen, som påpekte at det er 700.000 arbeidstakere som bare har grunnskole eller videregående skole. Nesten halvparten av dem er over 50 år.

- Ta i bruk kompetansereformen for disse – lær dem data, la dem få holde på i arbeidslivet til de er sytti, sa den spreke og aktive pensjonisten som vil ha en livsfaseorientert personalpolitikk.

Knyttet til disputas
Yngve Haagensen var invitert som gjesteforeleser i forbindelse med Harald Gethers dr.techn.-disputas over avhandlingen "Strategy as a Contribution to Prosperity and Sustainability - Overall Optimisation of Technological Value Sequences".

Tekst og foto: Arne Asphjell