MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Siv Limstrand: Prester snakker for lite om sex (1.10.02)

Det har studentprest Siv Limstrand tenkt å gjøre noe med.

"Å følge hjertet, å følge lysten. Det tror jeg Jesus prøver å si oss noe om. Å forfølge nysgjerrigheta - kjenne den som drivkraft, i liv og i tru. Gripe mulighetene, utfordre tanken, kjenne på det utrygge i det uopplevde, uerkjente."
(Fra Limstrands preken ved Akademisk åpningsgudstjeneste 8. september)

Kirken har alltid vært opptatt av seksualitet, men den liker ikke å snakke om det. Det mener studentprest Limstrand. Fredag 18. oktober, klokka 13.15 på rom 6440 på Dragvoll, skal hun snakke om emnet under overskriften "Sexologi - noe å lære?" Det gjør hun sammen med sykehusprest Knut Hermstad.

- Vi har en kirke som har tradisjon for å snakke nedsettende om sex.
Undertegnede kjenner ikke mange prester, og bærer antakelig med seg en stereotyp oppfatning av hvordan en prest tenker, snakker og ser ut. I henhold til den skal ikke en prest kauke "STEIKE MÆ!" inn i telefonen i forbindelse med at tidspunkt for intervju avtales. En prest (og trebarnsmor) skal heller ikke slentre rundt i ettersittende designerjeans og ditto jakke på jobb.

Nevnte stereotypi tillater heller ikke at presten framstår som direkte vakker.

Sjelesørger
Tilbake til saken: Siv Limstrand har vært studentprest i Trondheim i sju år nå. Sammen med kollegaen sin holder hun studentgudstjeneste annenhver søndag i Nidarosdomen. Siv har dessuten fungert som sjelesørger for mang en nervebunt av en skjelven student. Eksamensnerver, ensomhetsfølelse, kjærlighetssorg, rusten gudstro - you name it.

Snakker nedsettende
Og nå leser hun seg opp på seksualitet og erotikk. Men har kirkens (mange) menn og (ikke så mange) kvinner noe med å snakke om sex?

Vi har en kirke som har tradisjon for å snakke nedsettende om sex. Eller kanskje er det riktigere å si med tvisyn; seksualiteten betraktes som en gave fra Gud, men en gave som bare skal praktiseres innenfor ekteskapet.

- Man har ikke kunnet snakke reflektert og faglig om emnet. Det er det sexologien kan hjelpe oss til. Kanskje kan jeg bringe noe fra sexologien til teologien - og som teolog bidra i sexologien.

- Det er mange som kan mye mer om dette enn jeg.
- Presten Siv understreker at hun er novise på området.

- I første omgang er jeg ute etter å lære mer. Det er mange som kan mye mer om dette enn jeg. Jeg må finne ut hva som kan være mitt ?prosjekt?. Foruten at det er nyttig i forhold til det daglige arbeidet mitt med studenter

- Men hva kan en prest bidra med?

En naturlig innfallsvinkel vil være antropologien - vi teologer arbeider mye med menneskesyn og menneskeverd. Da er vi også fort over i etikken med spørsmål som hvordan vi forvalter seksualiteten ? vår egen og andres.

"Det handler om å være villig til å krysse grenser og konvensjoner, ikke skjule oss i det trygge vi behersker. Livet er ikke statisk. Livet med Jesus er ikke statisk."
(Fra Limstrands preken)

Akseptere seg selv
Når temaet er unge og sex, handler det ofte om å lære seg selv å kjenne som den man faktisk er. Dette innebærer også at man må være villig til å oppsøke nye sider av seg selv.

- Vi har svært vanskelig for å akseptere oss selv som et seksuelt vesen. Det kan kjennes utrygt for mange, sier studentpresten.

- Jesus avkrever oss troskap, til oss sjøl - til vår vilje og vår lyst.
Igjen handler dette om å korrigere Kirkens syn:

- Det er knyttet mye skam til seksualiteten. Er det noe vi prester kan mye om, så er det skam, og hvor ødeleggende skammen er for livsgleden.

"Jesus avkrever oss troskap - til oss sjøl - til vår vilje og vår lyst. Til å elske Gud og vår neste og oss sjøl."
(Fra Limstrands preken)

Homoseksualitet
Det er bare ett ord som hisser kirkens fundamentale menn mer opp enn tanken på sex: homofili. Også her har Limstrand en åpen, erkjennende holdning.

- For meg er ikke legning viktig, men heller hvordan vi lever med seksualiteten. Det er ei grunnleggende utfordring å forholde seg til seksuell identitet som noe åpent, noe som er i bevegelse, kanskje gjennom livet. Men å tenke slik går på tvers av behovet for faste kategorier.

- Seksualitet er farlig, i den forstand at den tar oss til noe stadig nytt i oss sjøl og i andre. Og det som er farlig, uforklarlig eller ukontrollerbart av vesen, vil alltid institusjonene søke å kontrollere.

"Jeg skulle så gjerne visst hva det var Han - hva det var Hun - egentlig ville. Med Skapelsen, med menneskene, med alt."
(Fra Limstrands preken)

Tekst og foto: Tore Oksholen