MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kursbølge for etablerere (10.10.02)

Tilbudene om nyskapingskurs og -seminarer kommer i stim denne høsten. Bare denne uka arrangeres to store seminar på NTNU. Men finnes det nok gründer-spirer til å fylle kursene som foreleses av teoretikere?

Hos Leiv Eriksson Nyfotek (LEN) er imidlertid pågangen fra etableringslystne like stor som før. Selskapet får inn ca. 120 nye ideer i året, hvorav 50 blir videreforedlet i form av forretningsplaner. Og i fjor bidro LEN til at det ble etablert 15 nye bedrifter med basis i forsknings- og universitetsmiljøet.

Derfor blir det feil å telle antall etableringer når kundegrunnlaget for gründerkurs skal vurderes, mener LEN-leder Malvin Villabø. De som skal mislykkes må også få sjansen til å gå kurs først.

- Økonominyheter er ikke bare beretninger fra skifteretten, sa Kvalito-sjef Kim Størdal Toftner med adresse til leder av paneldebatten, næringslivsjournalist Arne Sellæg fra Adresseavisen.
Bare teoretikere?
- Ta meg med i panelet, ingen av de du har plukket ut har jo startet bedrift selv, var den frekke replikken til Kvalito-sjef Kim Stordal Toftner da han ble spurt av arrangøren om han ville melde seg på nyskapingsseminar i regi av Næringslivets Idéfond for NTNU.

Og Toftner havnet i panelet under onsdagens seminar, der han markerte seg med interessante erfaringer fra en fersk programvarebedrift som har følt motbakkene. Kvalito AS ble startet av fire studenter i 1998, og forretningsideen var databaseløsninger over Internett. De skaffet seg kunde til sitt system før de hadde varen leveringsklar. "Hva gjør vi nå?" spurte de seg selv da Notar hadde sagt ja til å kjøpe produktet.

Selv om det har vært noen turer innom skifteretten og enda flere negative omtaler i Adressa, er Toftner optimistisk på Kvalitos vegne. I dag har de 30 ansatte og seks avdelinger, inklusive Paris og Liverpool, og vil omsette for 20 millioner kroner i år og gå fem mill. i pluss.

Venter på "jackpot"
Panelets representant for investorgruppen, Trond Brekke fra Brekke Industrier, poengterte at det nå var nødvendig med en "jackpot" – et strålende eksempel på suksess - for at lokale investorer skal få troen på det er lønnsomt å satse på ideer fra forskningsmiljøet.

- Vi har plantet en del egg, men hittil er det blitt mer eggedosis enn kylling, uttrykte Brekke.

- Atmel Norway er godt eksempel på en trøndersk suksessbedrift, mener Ketil Thorvik i InnoVision House. Atmel og Nordic VLSI blir nå nære naboer på Rosten i det som betegnes "Silisiummyra".
Ketil Thorvik fra InnoVision House påpekte at det er flere suksesshistorier som kan trekkes fram, og han nevnte spesielt Atmel Norway som en av de største suksesser. Suksessen skyldes bl.a. at de som startet Atmel hadde selvtillit nok til å dra til USA for å selge sitt konsept, og fikk med det trukket internasjonal ledererfaring inn i etableringen.

Co-opetition
- Det er nyttig å høre ærlig og åpent om det som går galt, kommenterte en annen av foredragsholdene på seminaret, Geir Jacobsen, leder av Norges Eksportråds kontor i San Francisco. Jacobsen og hans stab følger utviklingen i Silicon Valley på vegne av norske firma, og Jacobsen delte en del av observasjonene med forsamlingen.

Han lærte oss bl.a. et nytt begrep – "co-opetition" – som oversatt må bli noe slikt som samarbeidskonkurranse. Begrepet illustrerer Silicon Valley-miljøets evne til å fungere som et stort team – det er åpenhet om det de driver med – teknologi, lederstil etc. – men samtidig nok konkurranse bedriftene i mellom til at innsatsen skjerpes.

Nanoteknologi for soldater
"Think Big" var et av Jacobsens hovedbudskap. Han kunne fortelle at det amerikanske forsvaret for tiden sprøyter store summer inn i teknologiutviklingen i Silicon Valley og ellers i USA. For eksempel har MIT (Massaschussetts Institute of Technology) fått 50 millioner dollar for å forske på "nanoteknologi for soldater", og den offentlige innsatsen har i tillegg utløst 40 mill. dollar fra private interessenter.

Tekst og foto: Arne Asphjell