Pris for god bruk av tre
(24.10.02) Byggstudent Jens Kristoffer Solvang fikk Nyskapingsprisen 2002 på Bygg- og miljødagen for sin hovedoppgave om "tre i fasader og bærekonstruksjoner". |
Sønnen til Olav Olsen, adm. dir. Tor Ole Olsen, orienterte om sin fars allsidige og kreative virke innen bygningsingeniørkunsten. Her viser han en tidlig modell av Condeep-plattformen. |
For fjerde gang arrangerte bygg-miljøet ved NTNU "Bygg- og miljødagen". Undertittel på arrangementet var "Faglig dyktighet og kvalitet", og en av hensiktene med denne dagen er å bevisstgjøre studentene på kvalitet og å oppmuntre til kreativitet. Dagen utgjør også et forum for et møte mellom næringslivet og byggmiljøet ved NTNU.
Kreativ bygningsingeniør
Et av seminarinnslagene var en markering av Dr.techn. Olav Olsens liv og virke som bygningsingeniør. En bok om ham er nylig utgitt, og sønnen Tor Ole Olsen og en tidligere kollega, Finn Stub, orienterte om Olsens liv og virke.
Olav Olsen er mest kjent som opphavsmannen til Condeep-plattformene av betong, men hans kreativitet har også satt spor etter seg på andre felter - blant annet innen brobygging og bruk av skallkonstruksjoner i tak.
|
Jens Kristoffer Solvang (i midten) fikk nyskapingspris på 50.000 kroner for sin hovedoppgave. Hans faglærer Harald Landrø (t.v.) ble også hedret, men uten at det fulgte sjekk med for hans vedkommende. |
50.000 kroner for hovedoppgaven
Det er i Olsens kreative ånd at bygg- og anleggsnæringen hvert år deler ut en nyskapingspris til en studentoppgave som utmerker seg ved utradisjonelle konstruksjoner og løsninger, kreativ design, faglig dyktighet og kvalitet.
Prisen er på 50.000 kroner, og årets vinner ble diplomstudent Jens Kristoffer Solvang fra Tromsø. Prisen sponses av Aker maritime, Norcem, Norsk Hydro, Norske Shell og Selmer Skanska.
Suveren fremstillingsevne
Om Solvangs hovedoppgave - "Tre i fasader og bærekonstruksjoner" - uttaler juryen at kandidaten til fulle viser at han behersker sitt fagfelt og har en imponerende innsikt.
|
Et resultat av samarbeidet mellom næringen og bygginstituttene ved NTNU er etableringen av Teknologiverkstedet. Verkstedet er utstyrt med modeller, veiledningshefter og prosjekthåndbøker der skoleelever kan bygge sine egne konstruksjoner under veiledning.
Det er et nært samarbeid mellom dette prosjektet og \"Teknologi i skolen\". Rosenborg ungdomsskole er en av skolene som deltar i dette prosjektet, og elever herfra demonstrerte blant annet brobygging under Bygg- og miljødagen. |
Oppgaven er basert på en vitenskapelig tilnærming, men samtidig svært relevant for en praktisk utførelse. Det foreslås nye løsninger for viktige fasadedetaljer, og arbeidet er preget av evnen til å tenke fritt og selvstendig. Oppgaven preges av en suveren fremstillingsevne.
Tekst og foto: Arne Asphjell |