MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Julenissens verksted ligger på Vitensenteret (25.10.02)

Vitensenteret er tidlig ute med juleforberedelsene. Senteret har begynt å produsere lærerike byggesett for å pynte på ei slunken kasse.

Vitensenterleder Atle Kjærvik demonstrerer byggesettet som i øyeblikket gjennomgår siste uttesting før produksjon starter: En Bernoulliblåser.
Akkurat nå går produksjonen for fullt foran julegavesesongen. Byggesettene selges både i Vitensenterets egen butikk og hos andre institusjoner.

Strøm av nye ideer
Fra julenissens verksted i den gamle Norges bank-bygningen strømmer det ut byggesett for elmotor, Leonardo bro, sølekopp, papirstaver og cartesianske dykkere. I tillegg har sjefsnissen og hans undersåtter snart klar nye byggesett for Bernoulliblåser, en musefelledrevet bil og et kjemisett. Det siste blir utviklet i samarbeid med Institutt for kjemi, NTNU.

Byggesteinene er ofte både enkle og fantasifulle. Nederste del av en halvliters plastflaske inngår i byggesettet "Sølekopp", og settet med Bernoulliblåseren vil gjøre bruk av toppen av den samme plastflaska.

- Det vil komme flere byggesett fra oss, vi får nye ideer hver dag, sier Atle Kjærvik, daglig leder for Vitensenteret.

Elever fra Sunnland ungdomsskole har jobb ved Vitensenteret i arbeidsuka: Kristoffer Spjøtvoll (t.v.) og Lars Vikan Rise produserer byggesettet "Leonardos bro" i kjelleren på Vitensenteret.
Formidler tekniske prinsipp
- Vårt hovedpoeng er å formidle et enkelt teknisk eller naturvitenskapelig prinsipp, sier Kjærvik. - De cartesianske dykkere illustrerer Archimedes? lov, og musefellebilen demonstrerer blant annet kraftoverføring, friksjon og omforming av kraft.

- Det finnes svært lite byggesett av denne type på det norske markedet og de få som er å få er som regel svært dyre. Dessuten har de ikke bruksanvisning på norsk, forteller Kjærvik. Vitensenteret satser imidlertid på å tilby billige artikler.

Kim Berg viser hvordan en ferdigbygd bro ser ut. Vitensenteret er en populær plass blant de unge. - Hvor mye koster det å få jobbe her, spurte en skolelev.
Selger til kolleger
Kjærvik forteller at Vitensenteret har søkt Forskningsrådet om 100.000 kroner for å utvikle flere byggesett. Teknisk Museum i Oslo og Vegmuseet på Hunderfossen er aktuelle kunder.

På det nordiske møtet for Science Centers i november, vil Kjærvik presentere tilbudet fra Trondheim for sine nordiske kolleger. Vitensenterets egen butikk "Molekylet" har en omsetning på nærmere én million i løpet av ett år. Salg av byggesett til kollegainstitusjoner kan vise seg å gi et brukbart plussbidrag til et budsjett som Kjærvik strever med å få til å balansere.

Tekst og foto: Arne Asphjell

FAKTA

Musefelle-racere: Såkalt "mousetrap car racing" er en internasjonal sport som det finnes mye stoff om på nettet. Søk på begrepet eller se for eksempel på denne siden.
Vitensenterets musefelleracer heter Rappomobile og drives av den norskproduserte Rapp-musefella, levert av fabrikken Norbørst(!) på Sunnmøre.