MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Professorer i bergingsaksjon (27.10.02)

Forsvaret vil kvitte seg med Bergseminaret på Kongsberg. Flere kjente professorer engasjerer seg for at bygningene må bli overført til Bergverksmuseet.

I et opprop til Kultur og kirkedepartementet legger professorene vekt på at historiske tradisjoner må tas vare på. NTNU er representert i oppropet ved Håkon With Andersen, Ida Bull og Ingar Kaldal fra Historisk institutt samt Terje Malvik og Tore Prestvik fra Institutt for geologi og bergteknikk.

Seksjonssjef Hans Selberg ved UBiT har hånd om mange hundre bøker fra Bergakademiet. I hånda holder han en sjelden skatt, illustrert med håndtegninger.
Eldst i Europa
I oppropet sier de at bygningene har stor nasjonal symbolverdi som kulturminne etter den første teknisk-naturvitenskapelige undervisnings- og forskningsinstitusjon i Norge. Både Universitetet i Oslo (UiO) og NTNU regner Bergseminaret som sin forløper.

Det kongelige norske bergseminarium startet i 1757 og er den eldste undervisningsanstalt for bergvitenskap i Europa. Det berømte bergakademiet i Freiberg kom først i 1765. Undervisninga ble flyttet til Oslo da universitetet i hovedstaden ble etablert i 1811. De første årene var bergvitenskap den eneste form for naturvitenskap som det ble forelest i ved universitetet. Faget ble overført til Trondheim da Norges tekniske høgskole ble etablert i 1910.

En ny sjanse
De historiske bygningene på Kongsberg har vært disponert av Forsvaret, men skal nå avhendes. Professorene mener at bygningene må sikres for ettertiden og få en funksjon som avspeiler de historiske tradisjonene de står for. De mener dette kan gjøres ved at Kultur og kirkedepartementet overtar eierforholdet og overlater forvaltningen til Norsk bergverksmuseum på Kongsberg.

"Gjennom presentasjon av Berseminarets historie, arrangementer og samarbeid med skoler, universiteter, høgskoler og teknologibedrifter vil undervisning og forskning igjen prege bygningene", heter det i oppropet.

- Blaute lerver fulle av mugg
Universitetsbiblioteket i Trondheim (UBiT) har også bidratt med å redde biter av historien til Bergseminaret. I 1971 ble en mengde bøker funnet i en nedlagt gruvegang ved Sølvverket på Kongsberg.

Bøkene stammet fra biblioteket til Bergseminaret og hadde ligget der i minst 100 år. De ble tilbudt UiO, men de sendte mesteparten videre til UBiT.

- Vi trodde det dreide seg om et par kasser, men det kom to kontainere, forteller Hans Selberg, seksjonssjef for teknologi og arkitektur ved UBiT. - De var i en forferdelig forfatning, - blaute lerver fulle av mugg.

Bøkene ble vasket i eddikoppløsning og stelt etter alle kunstens regler. Arbeidet tok faktisk flere år. Nå har de det godt på fjernlager i den gamle ubåtbunkeren Dora.

UiO fikk godbitene
Så godt som alle er på tysk og stammer fra perioden 1730-1800. Innholdet varierer fra matematikk og geologi til teknisk faglitteratur i mange genre.

- Jeg har mistanke om at UiO beholdt de største godbitene. Men her finnes også enkelte skatter hos oss, sier Selberg.

Som eksempel trekker han fram ei bok i anvendt matematikk trykt i Göttingen i 1780. Unik er også ei bok med håndtegninger om kunsten å flytte vann: Belidors Architectura hydraulica (se bildeserie).

Tekst og foto: Synnøve Ressem

Her finner du Norsk bergverksmuseum på nettet.
 Se bildeserie