Studenter forbedret lagerstyring
(29.10.02) Shells spesielle sommerjobbprogram, STEP, deler ut priser til de beste deltakerne. I år var det kandidater fra teknisk kybernetikk som tok både første- og andreplass. Noen sommerjobber er mer ambisiøse enn andre. En sommerjobb i Shells STEP-program er av denne typen. Her må det skrives rapport fra oppgaven som er utført, og arbeidet blir vurdert av en jury som premierer de beste kandidatene.
Hjelp til små bedrfter
Shells STEP-program er en håndsrekning til små og mellomstore bedrifter. SND, NHO og flere andre næringslivsorganisasjoner er også støttespillere til programmet, som administeres av NTNU og Nordmøre Næringsråd.
|
Karl Hatteland (t.v) og Jan Christian Torvstad har bidratt til at firmaet Hatteland Computer (grunnlagt av Karls onkel) nå har et bedre lagerstyringssystem å tilby markedet.Den fornøyde bedriftslederen Sven Åge Hjorteland i midten. Foto: Monika Eeg. |
STEP dekker halvparten av lønna til kandidatene. Dermed blir det overkommelig for mindre bedrifter å hyre inn den kvalifiserte arbeidskraften som sivilingeniørstudenter i de siste deler av studiet representerer.
Universitetsavisa var tilstede da de åtte deltakerne i årets STEP-program la fram sine resultater for juryen, og det var tydelig at de har gjort nytte for seg hos sine oppdragsgivere.
Effektiv lagerstyring
Førstepremien gikk i år til parhestene Jan Christian Torvstad og Karl Hatteland, som arbeidet med lagerstyring for firmaet Hatteland Computer. Firmaet har utviklet et kompakt og effektivt lagersystem for eget bruk, som de nå skal ut på markedet med. AutoStore heter systemet som består av små elektriske vogner som kjører på skinner på toppen av et nettverk av lagerceller.
|
Mikael Levernes Valen-Sendstad var skeptisk til å arbeide med forsvarsrelaterte prosjekter, men en hyggelig sentralborddame lokket ham likevel til Simrad Optronics. |
Torvstad og Hatteland studerer reguleringsteknikk ved NTNU. For å få en nøyaktig og rask posisjonering av de elektriske vognene, er det viktig at start og stopp av vognene gjøres presist og effektivt. De to studentene utviklet en såkalt MPC-regulator som var helt overlegen den tidligere regulatoren, og som førte til at lagersystemets ytelse ble vesentlig forbedret.
Lokket av sentralborddame
Andreprisen i konkurransen gikk også til en NTNU-student på kybernetikk. Mikael Levernes Valen-Sendstad arbeidet hos Simrad Optronics med å utvikle et testsystem for kretskortene som inngår i deres laserbaserte avstandsmålere. Disse benyttes blant annet i Forsvarets tanks, og Valen-Sendstad var i utgangspunktet ikke så interessert i å arbeide med forsvarsrelaterte oppgaver. Men sentralbordama hos Simrad virket så hyggelig at han takket ja til jobben likevel!
|
Lene Karin Eikemo fra Sauda studerer i Narvik og hadde sommerjobb i Stavanger. |
Bedre e-læring
Tredjeprisen gikk til Lene Karin Eikemo, sivilingeniørstudent ved Narvik Ingeniørhøgskole, som arbeidet hos Boxer Technologies i Stavanger (leverandør av CourseKeeper til NTNU), med å analysere og foreslå nye standarder for e-læring. Hun konkluderte med at REST, et andregenerasjons verktøy for web-services, er et system som gir større sikkerhet, fleksibilitet og gjenbruksmuligheter enn dagens systemer.
Tekst og foto: Arne Asphjell |