LESERBREV Forskningssamarbeid med USA
(30.10.02) Kritikken mot skattefritak ved forskningsopphold på universitet i USA (fritaket gjelder ikke opphold ved bedrifter o.l.) dukker opp med jevne mellomrom. USA har tilsvarende skatteavtaler med de fleste land; europeiske land, utviklingsland, nye industriland, mm. Avtalene innebærer at man heller ikke betaler skatt til USA. Vi norske må betale folktrygdavgift for å være dekket av syketrygden så fullt skattefritak er det rett nok ikke.
Det er (for oss: har vært) kostbart å oppholde seg i høykostlandet USA. Løpende forskningsamarbeid mellom kontinentene er også kostbart og upraktisk. USAs skatteavtaler med andre land skal kompensere for disse ulempene for å bringe amerikanske forskningsmiljø i kontakt med andre. Fordelingen av forskere som reiser til andre land, viser at ordningen fungerer etter hensikten, men det kan selvsagt innføres andre tilsvarende mekanismer.
Mitt inntrykk er at USA har ordningen for å bidra positivt til kompetanseutvikling i verden for øvrig siden de mener universitetene der holder et høyt nivå. Man vil dele sin kunnskap i en åpen internasjonal universitetskultur hvor mennesker utvikler felles global kunnskap.
Erfaringsvis mener noen at USAs (såkalt) gode intensjoner er naive, imperialistiske eller ledd i en strategi for å dominere verden. De gangene saken ble tatt opp tidligere var det stort sett av mennesker som på annen måte uttrykte sterk kritikk av USAs politikk. Det er ikke forbausende at skattespørsmålet tas opp igjen i Universitetsavisa nå. For tiden kritiseres USA for sin internasjonale kapitalisme, globalisering, krigen i Afganistan, kampen mot terror, støtte til Israel, mm.
Det er stor politisk diskusjon på amerikanske universitet. Personlig hadde jeg stor glede av mitt forskningsopphold der for 13 år siden hvor jeg bl.a. hadde stor frihet til å uttrykke mitt syn på politiske spørsmål i samtaler, seminarer og møter. Vi "gjester" er meget velkomne til å delta. Det lyttes til kritikk. Universitetet i Berkley var et senter for opprøret på 60-tallet. Kanskje politiske motstandere av USAs politikk også tar inn over seg at USA er en smeltedigel for politisk utvikling som det også kan være viktig å delta i ?
Tore R. Jørgensen |