MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vitensentrene får statsstøtte (15.11.02)

I fire år har de norske vitensentrene forsøkt å komme med som egen post på statsbudsjettet. Endelig ser det ut til at de har lykkes.

Daglig leder Atle Kjærvik ved Vitensenteret i Trondheim har sammen med lederne for andre slike sentra, drevet en kampanje for å sikre en statlig delfinansiering. Nå har Utdannings- og forskningsdepartementet lagt fram en strategiplan for styrking av realfagene, og her ser det ut til at innsatsen har båret frukter:
"Utdannings- og forskningsdepartementet gir årlige tilskudd til driften av vitensentrene" står det i forbindelse med tiltak nr. 23, Støtte til vitensentrene i Norge.

Vitensenteret i Trondheim har lenge slitt med trang økonomi, og har overlevd blant annet takket være støtte fra NTNU. Universitetet har siden starten bevilget en halv million kroner i året til driften av senteret.

FAKTA

Norske vitensentre
Vitensenteret i Trondheim er det eneste rendyrkede "science center" her i landet. Ved Teknisk museum i Oslo og på Jærmuseet finnes det imidlertid egne vitensenter-avdelinger. Det planlegges også nye vitensentra blant annet i universitetsbyene Bergen og Tromsø.

Ser til Sverige
I Sverige er en slik ordning gjennomført for lengst, og i vårt naboland finnes det allerede nærmere 30 vitensentra. Det har vært vist til satsingen i Sverige i henvendelsen til myndighetene, og Kjærvik forteller at departementet vil skjele til Sverige når den norske støtteordningen nå skal etableres.

I forbindelse med styrkingen av realfagene vil det nok komme flere sentra også i Norge. I meldingen heter det at "Det bør utvikles regionale vitensentre i Norge. Disse kan knyttes til de regionale universiteter og høyskolers fagdidaktiske miljøer."

Også i fornøyelsesparker
Det sies også at vitensentrene vil få funksjon som ressurssentre for lokale, frivillige realfagsaktiviteter som for eksempel klubber.

- Det er gjevt at vi nå blir et regionalt "science center", sier daglig leder Atle Kjærvik ved Vitensenteret i Trondheim.
Forskningsrådet og Norsk museumsutvikling får ansvaret for faglig bistand til drift og utvikling, og økonomisk støtte til virksomheten vil komme fra departementet. "Det bør også stimuleres til at de store fornøyelsesparkene utvikler avdelinger basert på vitensentermetodikk", står det i innstillingen.

Stille jubel
- Det er all grunn til en stille jubel, sier Kjærvik, som sammen med staben i Kongens gate 1 gleder seg over meldingen fra departementet.

- Det som gjenstår å se, er hvor mye penger som kommer - og når de kommer, sier han.

Vitensenteret i Trondheim har en søknad inne om tre millioner kroner i støtte: én million til drift og to millioner i investeringsmidler. Sistnevnte pott er blant annet tenkt brukt til å bygge et glasstak over bakgården til Vitensenteret og til å utvikle nye utstillinger.

Av Arne Asphjell