KONKURRANSE: Når kom den første pc til Trondheim?
(22.11.02, 00:44) Trondheim fikk Norges første pc-butikk på gateplan først på åttitallet. Men den første pc kom nok til byen flere år før det, og kanskje kom den til Gløshaugen? Vi tilbyr et gavekort på 500 kroner til den som kan dokumentere tidligste anskaffelse av en personlig datamaskin. |
Olav B. Brusdal tok i mot "garderobeskapet" GIER da maskinen kom til Trondheim 21. nov. 1962. Med sine 1000 ord primærlager var den en dverg i forhold til dagens pc-er. |
Universitetsavisa markerer jubileet for det første sentrale dataanlegg på Gløshaugen og opprettelsen av RUNIT med å starte jakten på Trondheims første personlige datamaskin, eller pc (personal computer) som vi helst sier. Det var nemlig pc-en som gjorde at datamonopolet revnet og det sentrale dataanlegget mistet sin posisjon i universitetsmiljøet.
Feilslått spådom
IBMs første direktør, Thomas Watson, er blitt kjent for sitatet "I think there is a world market for maybe five computers" (1943). Han fikk ikke rett i denne spådommen, men en datamaskin var gjennom hele femtitallet og langt ut i sekstiårene et elektronisk monstrum som fylte et helt rom. En elektronisk regnemaskin var dyr i innkjøp, og i vitenskapelige miljø måtte man dele på en slik ressurs.
Regnesenteret NTH ble etablert som et underbruk av Sintef og var NTHs "datakraftverk" - driftsenheten som var ansvarlig for å levere de nødvendige beregningsressurser til forskere og studenter.
|
Student og dataorakel Bjørn Steine kjøpte en Sinclair ZX-80 (t.h. på bordet) med det samme den kom på markedet. I dag er denne maskinen et sjeldent og etterspurt samleobjekt. Steine fulgte opp med å anskaffe de etterfølgende Sinclair-modellene også (t.v.). I dag er han datasjef i Bærum kommune. |
Status med hullkort
Da undertegnede begynte som student ved NTH høsten 1966, var det status å gå med en bunke hullkort under armen. Det bar bud om at bæreren var bruker av UNIVACen og hadde ambisiøse bergegningsoppgaver som måtte løses ved hjelp av elektronisk databehandling.
Minimaskiner først...
Men allerede på denne tiden var de første minimaskinene begynt å komme. Minimaskiner er kanskje et litt sterkt uttrykk - i hvert fall målt med dagens datastandard - for mange av disse var på størrelse med garderobeskap.
Det var først ti års tid senere at de virkelige minimaskinene begynte å komme - de som kunne settes på skrivepulten og som ble kalt personlige datamaskiner (PC).
|
Student Fridtjov Iversen kjøpte sin egen Apple IIe og ble i likhet med flere andre på denne tiden så oppslukt av data at han droppet studiet og begynte å jobbe ved RUNIT. I dag er han ansatt hos Cray i USA som sevicesjef for region øst. |
...og så pc
Det som regnes som den aller første hobbydatamaskinen var amerikanske Altair 8800, lansert allerede i 1974. Men vi tror neppe det kom noen slik til Trondheim, eller gjorde det?
Begrepsbruken var litt forvirrende i starten, hobbydatamaskin, mikromaskin eller personlig datamaskin. - En mikromaskin er en datamaskin som kan kastes 60 meter, var RUNIT-forsker Sigmund Hov Moens definisjon av begrepet.
Apple i laboratoriet
En av de første maskinene som fortjente betegnelsen pc var klassikeren Apple IIe, og disse vet vi sikkert at det kom flere av til NTH. Mange ble brukt i forbindelse med målinger i laboratoriet. Kjemiprofessor Bjørn Hafskjold, som i dag leder Tungregnesenteret ved NTNU, var en av dem som allerede på syttitallet brukte pc i laboratoriet.
|
Den første pc-butikk på gateplan ble åpnet i Thomas Angells gate i Trondheim av NTNU-amanuensis Arvid Holme. Like etter åpnet Computerland i Oslo. |
Datakjæledegge
Joar Lyngstad på Geologi og bergteknikk var tidlig ute med å ta i bruk Commodores første pc som hadde det velklingende navnet PET (Personal Electronic Transactor). Rundt 1980 kom det rene skredet av pc-lanseringer. Den engelske entreprenøren Clive Sinclair lanserte serie maskiner som startet med ZX-80, som ble videreutviklet til bestselgeren ZX Spectrum. Den svenske personlige "dator" ABC-80 ble en bestselger til skolebruk, og Commodore 64 var en populær julegave i første halvdel av åttiårene.
Norges første pc-butikk
Dette var maskiner som nåværende amanuensis Arvid Holme ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap hadde i sitt vareutvalg i butikken "Data-Basen" i Thomas Angells gate.
|
Her ser vi litt av vareutvalget hos Data-Basen, bl.a. Sinclair ZX Spectrum med ?viskelærtaster?. |
Holme kan ta æren for at han åpnet den første pc-butikk på gateplan i Norge. Data-Basen drev han fra 1981-83, men fikk etter hvert så stor konkurranse fra bokhandlerne på markedet for hjemmedatamaskiner at han la ned virksomheten.
Hvem var først?
Men den første pc var nok kommet til Trondheim lenge før Data-Basen åpnet, og vi spør igjen: Hvem var først ute i Trondheim med PC? Hvis du har tips så send undertegnede en e-post.
Vi gir et gavekort på 500 kroner hos Tapir Data til den som vinner konkurransen om å være byens pc-pioner!
Tekst og foto: Arne Asphjell Vil du vite mer om tidlige pc-maskiner, kan du besøke et av flere datamuseer på nettet:
|