MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Morten Loktu: Den nye Sintef-sjefen (26.11.02, 20:13)

Skoene er fortsatt litt store etter forgjengeren, men Morten Loktu vandrer med freidig mot.

- Det er ikke noe vits å deppe av at vi har litt motvind for tida, synes Morten Loktu, den nye Sintef-sjefen.
Foto: Tore Hugubakken
- Jeg nyter utsikten, bekrefter fotballidioten, sivilingeniøren og ny Sintef-sjef, Morten Loktu. I tre måneder har han sittet på sjefskontoret. Fra vinduene kan han følge med på utbyggingen på Gløshaugen og se hjemmebanen til favoritten Rosenborg. Gode utsikter er det også innad i korridorene på Sintef, skal vi tro mannen.

Går til angrep
De siste månedene har han fartet rundt omkring på nesten alle institutter og AS-er som er i konsernet. Selv om det er en liten nedgang i selskapets resultater for tida, tar ikke det motet fra sinteferne. Å nei da.

- Det er ikke noe vits å deppe av at vi har litt motvind for tida. Å krisemaksimere har ikke jeg noe tro på. Nei, her vi må gå til angrep, sier Loktu. Resepten er bedre markedsarbeid og mer samarbeid mellom instituttene.

Relasjonelle ferdigheter
"Bare" 39 år gammel ble Loktu en del av Statoils konsernstyre og direktør for området teknologi. Hva er egentlig mannen laget av?

- Jeg tror jeg har brukbare relasjonelle ferdigheter og evne til å kommunisere med folk, både høy og lav. Jeg tror også at jeg er brukbar på strategi, å tenke langsiktig å handle kortsiktig - men jeg er jo avhengig av gode folk rundt meg. De byråkratiske elementene i jobben, der må jeg forholde meg til ordensmenneskene rundt meg.

- Er dette en kremjobb?

- For meg helt åpenbart kremjobben. Å jobbe på heltid med å slåss for forskere, forskervilkår, det er et privilegium og en fordømt viktig oppgave. Det hender han møter, eller ringer sin forgjenger Roar Arntzen for å diskutere eller spørre om råd. Skoene er fortsatt litt store etter Arntzen, synes Loktu. Men han har godt med tid til å fylle dem. Loktu lover å bli i Sintef i mange år.

Ekteskapet Sintef-NTNU
For noen uker siden var han på sitt første strategiseminar sammen med NTNU.

- Sintef-NTNU-konstellasjonen er unik i verden og er utviklet i over femti år. Innen de områdene hvor vi klarer å samarbeide godt, er det usedvanlig flotte gevinster å hente. Hvis universitetet lykkes i sin rolle, gjør det at Sintef lykkes. Og omvendt.

- Men hele tiden er det jo sonderinger og spørsmål om hva som skal skje med samarbeidet?

- Jeg tror vi aldri blir helt sikre. Det er hele tiden en utvikling. Markedet forandrer seg og ulike typer fag tvinger seg fram. Det vil alltid være en levende relasjon.

Advarer mot Gemini-brudd
For noen uker siden gikk Loktu ut i Sintefs interne blad "Ukespeilet" og advarte mot en eventuell splittelse av bladet Gemini, som NTNU og Sintef gir ut sammen.

- Jeg har store problemer med å se gevinsten av å splitte dette opp. Hvis en ønsker å nå målgrupper utenfor NTNU, er det begrenset hvor mange tidsskrifter man på utsiden har tid og evne til å lese. Jeg har mer tro på å bygge videre det vi har, og heller sørge for å ivareta de sidene ved universitetet som dagens Gemini ikke dekker godt nok.

- Hvem vil tape aller mest ved en eventuell splittelse?

- Jeg tror universitetet vil tape mest på det, men jeg tror vi vil tape begge partene, for vi scorer på å stå sammen. Jo flere som samarbeider, jo enklere gjør vi livet.

Morten Loktu sammen med sin kone, Lisbeth Anita Loktu, under åpningen av Japan 2002 i Trøndelag Teater tidligere i høst.
Foto: Rune Petter Ness
Fotball og ledelse i skjønn forening
Som de fleste næringslivsdrivende trøndere som elsker fotball, har også Loktu blitt forelsket i Nils Arne Eggens fotballteorier. Han bruker selv trenerens vokabular. Han sier "angrep", "scorer" og "putte ballen i mål" og han har adoptert retorikken om å "gjøre hverandre gode".

- Nils Arne er en foregangsmann for det å skape glede, samarbeid og lag. Han står for langt mer enn fotball, og det gjennomførbart i mange andre virksomheter enn bare innen fotballens verden. Norges sterkeste konkurransefortrinn er lagarbeid. Vi har en relativt egalitær kultur og vi kan trekke ut styrken i den type kultur. I stedet for å dyrke det dårlige, må vi sette hverandre i situasjoner hvor vi lykkes. Da får vi selvtillit og da lykkes vi enda mer.

Loktu har selv blitt driblet av Rune Bratseth i yngre år da han sparket fotball på Nardo, men nå nøyer han seg med å være blant de mange som kauker "Rosenborg" på sidelinja.

- Er du også blant dem som mener at Eggen bør bli æresborger av Trondheim?

- Æresborger av Norge, spør du meg, sier Loktu og gliser.

Flere spillopper i bedriften
Loktu er far til tre barn, onkel til over 30. Konsekvensene av alle kakeselskapene prøver han å kvitte seg med i skogen eller på trimrommet. Privat skal han være en glad gutt. Gjerne en spilloppmaker, hvis anledningen byr seg.

På sin forrige arbeidsplass deltok han i starten i Statoil-revyen som både tekstforfatter og artist. Men da han ble sjef, ble han ble pælmet ut.

- Et av de viktigste temaene for en bedriftsrevy er å harselere med sjefen, og de fryktet jeg kunne være hemmende for kreativiteten, sier Loktu. Den nye Sintef-sjefen kan godt tenke seg mer humor og påfunn i konsernet. Men ikke uten noen grenser:

- Så lenge man holder seg innenfor helse, miljø- og sikkerhetskravene som gjelder, så er det meste lov, synes Loktu.

Av Tore Hugubakken