MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

GUSJELOVFREDAG:
Kvakskasserollene slår til igjen (29.11.02, 00:13)

Parasittene i UAs publiseringssystem slår til igjen. Sett med fredagsbriller får du her sannheten om blant annet fluesmekkere, Gerhard Helskog, Supermann, julebord og nynorsk.

NORGES MODIGSTE IT-sjef må jobbe ved Universitetet i Oslo. Etter å ha måttet be alle 52.000 databrukere ved universitetet om å bytte passord som følge av at tyske hackere i lengre tid har herjet uhemmet i universitetets datasystemer, står IT-direktør Arne Laukholm fram i avisa "Uniforum" og forsikrer at han er mannen som har Alt under Control. Tøffe Arne er forøvrig halvtrønder med en fortid som RUNIT-direktør. Sist vi hørte noen på antatt dataansvarlig hold her til lands si Read My Lips med like skråsikker mine, kom uttalelsen fra en kar ved navn Rune Sjøhelle. Han var prosjektleder for "Student.no". Vi bare nevner det.
Kvakskasseroll - og stolt av det
Ettersom det snart er jul og vi står midt i sesongen for boklanseringer, lar vi vår skjellsordekspert Tor Erik Jenstad denne gang slippe til med tre solide bidrag fra den nye og utvidete "Trønderordboka", som nå er i handelen:

jarvteks' - kvinnelig skravlebøtte (Gravvik)
kvakskasseroll - en som er til irritasjon (Hølonda)
skuvrukku - ei som fer og rek gårdimellom (Meråker)

_________________

Ti måter å bruke en fluesmekker på i november
Du var kanskje en av de 4.200 heldige som nylig mottok en fluesmekker i internposten, som reklame for Universitetsavisa på web. I Norge er det få smekkbare småkryp i november, og derfor har det blitt stilt spørsmål om hvilken nytte denne redskapen egentlig har? To muligheter er bruk til snøbørsting eller som vinduskile. Men det finnes mange flere. Her får du Gusjelovfredags ti beste tips til anvendelsesområder:

Feinschmecker Vegard Olsén med en liten del av sin samling av NTNU-smekkere, berget unna fra avfallscontainere over hele universitetet.
1. I badstua
2. Som skvettlapp
3. Smoltgarn
4. Burkanetting
5. Teppebanker
6. For eksamensvakter
7. I lønnsforhandlinger
8. Stekespade til salmonellaegg
9. Jage røykere fra inngangspartiene
10. Til fluesmekkerdans på julebordet (Alternativ til ballongdansen)

_________________

…og til voldsutøvelse
Det finnes også mer voldelige måter å bruke fluesmekkere på. Etter hva vi har bragt i erfaring har UA-redaksjonen tilbudt restlageret til professor Herta Flor og hennes kolleger ved Universitetet i Heidelberg. Ifølge Forskning.no har Flor studert reaksjonene til ektepar hvor en av partene har isjias. I et eksperiment der formålet var å kartlegge den psykosomatiske innvirkningen på menneskers smerteterskel, ga forskerne de isjiasplagede en real smekk i ryggen, for å se hvordan partnerne deres reagerte. Et funn fra forsøket var at uttrykk for åpenbar medfølelse faktisk førte til at de mishandlede fikk enda mer vondt.

NY KAPPE TIL JUL: Gusjelovfredagredaksjonen kan avsløre at den fineste gaven under juletreet til Eivind i år har han kjøpt selv. Vår medarbeider i buskene tok dette bildet med skjult kamera da Eivind forlot Dressmann i Metropolis iført sin nye rektorkappe her om dagen. Det vi lurer på nå er hvordan kappa til Lois Lane Feilberg ser ut?
Etter vår mening er dette er en type eksperiment som ikke kunne ha vært utført andre steder enn i Tyskland.

_________________

Julebordøvelsen
Etter hva vi har bragt i erfaring er den egentlige grunnen til at Rolf Tørring nå vil slutte som konstituert økonomidirektør ved NTNU at han gruer seg så fælt til de årlige julebordene i Sentraladministrasjonen. Her blir han alltid etter to julegløgg, tre akevitt og fire cognac nødt til å forklare bord-damen at han egentlig jobber som Senior Global Transaction and Capital Markets Managing Director Consultant i PricewaterhouseCoopers.

_________________

Norges teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Siste uke har vært tung for undertegnede. Vår lysende ledestjerne Gerhard Helskog, - "Grevlingen" blant venner - gikk til det uhørte skritt for første gang i sitt liv å beklage et uærlig stykke arbeid han hadde utført. Vi lover at Gusjelovfredagredaksjonen aldri vil synke så dypt.

Når Gerhard nå har sviktet oss finner vi det til gjengjeld riktig å røpe at Grevlingen står bak alle norske journalisters hemmelige verktøy - nettstedet hardefakta.no. Om nettstedet skriver Grevlingen blant annet "Hensikten med hardefakta.no er å lette tilgangen til presis informasjon". På hardefakta.no kan du også finne lenke til Norges teknisk-naturvitenskapelige fakultet (se bildet), som åpenbart er en nyskaping i det norske utdanningssystemet. Merkelig nok har fakultetet samme informasjonsdirektør som vårt universitet.

_________________

Lykkelig saksbehandler i Norsk språkråd etter å ha fått vite at NTNU takket være kvotehandelsprinsippet for første gang vil oppfylle kravene i Mållova.
Ønskes: Ledig nynorsk-kvote
I fjor endte kampen mellom daværende Fakultet for marin teknikk og nynorsken 2147–0. Hva blir årets resultat tro?
Dette skriver vi for å minne om at det nå snart er på tide med den rituelle målbruksregistreringen, hvor målføret i alle våre rundskriv, kunngjøringer og anna tilfang skal telles. Innsendingsfristen er 20.januar. I fjor ble det altså hos sjøulkene på Tyholt produsert 2147 kompendiesider - alle på bokmål. Totalt sett var det bare ti prosent av trykksakene og to prosent av nettsidene til NTNU som da ble publisert på nynorsk. Målloven krever minimum 25 prosent.

Vårt forslag til løsning av problemet er å innføre en kvoteordning, lik de nasjonale utslippskvotene for klimagasser og annen styggedom. Om vi for eksempel i år får 15 prosent av nynorsk-kvoten til knoterne ved Universitetet i Bergen, så kan de og Brann til gjengjeld få låne Nils Arne Eggen ett års tid. Litt nytte skal jo NTNU også ha av sin samarbeidsavtale med RBK. Og dermed skulle det ikke bli noe behov for krisepsykiatri i Språkrådet i vinter.

_________________

Klarert julekortutsending
NTNUs svar på POT – Informasjonsavdelingen - fornekter seg ikke. Ved årets bestilling av universitetets offisielle julekort må kundene ikke bare oppgi navn og andre personalia. De må også fortelle hvem de har tenkt å sende kortene til!

Og dermed vil
Gusjelovfredagredaksjonen
takke for seg i denne omgang og ønske leserne God jul. Det blir for slitsomt å skulle rapportere stygge rykter når vi hver dag fra kommende søndag må åpne nye luker i Universitetsavisas julekalender. Men vi kommer plutselig tilbake.