LESERBREV Dobbel systemfeil ved lønnsoppgjøret
(1.12.02, 23:00) Individuell lønn forutsetter en grundig evaluering. Lønn er det viktigste signalet vi får fra vår arbeidsgiver. Lønnsoppgjør med uforståelige resultater er verre enn sentraliserte oppgjør hvor alle får lik lønn. Ledelsen ved NTNU har utarbeidet en liste med klare kriterier for lønnsevaluering av de vitenskapelig ansatte. Følges denne opp? Kan den følges opp?
1)
Mangel på medarbeidersamtaler. Individuell lønn uten medarbeidersamtaler er en selvmotsigelse. En slik samtale avklarer medarbeiderens innsats og "verdi" for NTNU. Videre legges det planer (med belønninger knyttet til neste års lønnsoppgjør) for personlig utvikling slik at hver enkeltes "verdi" for NTNU utvikles i ønsket retning.
Jeg foreslår at instituttene hvor medarbeidersamtaler ikke er gjennomført må fjernes fra årets lønnsoppgjør. Her kan administrasjonen eventuelt gi en frist til for eksempel 15. desember for å avholde medarbeidersamtalene. Eventuelt kan lønnsoppgjøret utsettes, for å gi tid til å starte på nytt.
2)
Fagforeningen bør ikke delta i den individuelle lønnsfastsettelsen. Tillitsmennene der kjenner de fleste ansatte klart dårligere enn instituttlederne. Fagforeningene bør konsentrere seg om å sloss for øket andel av potten til dem de organiserer og for profilen på de individuelle lønningene (prosentuelt hvor mange som skal inn i de forskjellige lønnstrinnene) i de ulike gruppene. Denne konsentrasjonen av arbeidet vil medføre fokus på områder som er viktige for de vitenskapelige ansatte.
Slik det er i dag kan fagforeningene skylde på administrasjonen og vise versa for alle feilene som gjøres. Når administrasjonen blir den eneste ansvarlige for hvem som får tilleggslønn vil den måtte lage et system med en klart bedret kvalitetskontroll.
Av Tore Undeland |