MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Skremt av medieomtale (3.12.02, 11:11)

Er det flere feitinger og storrøykere i Nord-Trøndelag enn i resten av landet, eller bare virker det sånn? Forskere frykter at negativ medieomtale skal skremme folk fra å delta i flere helseundersøkelser.

Forskerne ved Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) opplever store dilemmaer når de formidler resultatene til utenomverdenen. På den ene siden ønsker de å nå bredest mulig ut. Da kan de blant annet få gitt viktige tilbakemeldinger til alle dem som har bidratt til undersøkelsen. På den andre siden er det ikke alltid like lett å hanskes med massemediene.

Ikke særlig oppmuntrende for nord-trøndere å lese avisa etter at HUNT begynte sine studier.
Elendighetsbeskrivelser
Mediene er alltid interessert i helsestoff og har vist upåklagelig interesse for nordtrøndelagsprosjektet. Men forskerne er både misfornøyde med og bekymret over vinklinga på sakene. Enkelte vegrer seg for å snakke mer med journalister i framtida.

- Det har vært mye elendighetsbeskrivelser, medgir Jostein Holmen, daglig leder av HUNT og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

- Enkelte oppslag har vært sensasjonspreget og til dels harselerende i formen. Undersøkelsen dreier seg om helse, men mediene har fokusert mest på sykdom og uheldige forhold.

Feitest i landet?
For eksempel er det blitt slått opp stort at nordtrøndere er for feite og røyker for mye. Dette er en generalisering som det ikke fins belegg for. Leserne får inntrykk av at fedme og røyking er spesielt utbredt i Nord-Trøndelag. Artikkelen tar ikke hensyn til at materialet de refererer til, er enestående i sitt slag. Det fins ikke sammenlignbare data for resten av landet. Ikke for resten av verden heller, for den saks skyld.

- Det er fare for at nordtrønderne ikke lenger vil stille opp på store undersøkelser, sier Jostein Holmen.
Den negative medieomtalen setter nordtrønderne i et ufortjent dårlig lys. Konsekvensen kan bli at de ikke vil stille opp på flere undersøkelser, sier Holmen. Han opplyser at den første undersøkelsen ble gjort i 1984-86 og omfattet kvinner og menn over 20 år. 75.000 personer deltok, - dvs 90 prosent av alle innbyggerne i Nord-Trøndelag.

Neste undersøkelse foregikk i 1995-97 og omfattet innbyggere fra 13 år og oppover. Denne hadde en oppslutning på 70 prosent. Etter planen skal en tredje undersøkelse gjennomføres i løpet av inneværende tiår.

- Jeg tror det forutsetter en bedre måte å håndtere mediene på, sier Holmen.

Informasjonsdager på biblioteket
Holmen holder foredrag om temaet på Medisinsk bibliotek og informasjonssenter i dag. Anledningen er åpninga av de årlige Informasjonsadagene som pågår fra 3. til 5. desember. Årets tema er Helseopplysning i media.

- Vi har valgt temaet helse fordi det angår alle, sier Karen Johanne Buset.

- Nest etter porno er helse det mest populære oppslaget på internett. Aviser og ukeblad bruker metervis av spalteplass på helse. Alle vil bli sunne, slanke og spreke, men hva virker?

Temaet blir belyst gjennom en bokutstilling og klipp fra aviser og ukeblad, samt spennende foredrag hver dag. Førstemann ut er Jostein Holmen fra HUNT som snakker om forskningsformidling fra en stor helseundersøkelse - utfordringer og dilemmaer. Onsdag vil Jan Hoff fra Det medisinske fakultet og Treningsklinikken fortelle hvordan god kondisjon forlenger din ungdom og holder deg frisk lengre. Torsdag avslutter Anne Lise Berg fra Grete Roede AS med en del fakta om hva slanking gjør med kroppen.

Av Synnøve Ressem

Her finner du mer om Infodagene
Og herfra kommer du til HUNTs hjemmesider.