DEN STORE PC-JAKTEN: Kjemi tidlig ute
(2.12.02, 15:59) Bidragene har ikke akkurat strømmet inn til vår konkurranse om å finne Trondheims første pc. Men vi kan i alle fall slå fast at kjemimiljøet på Gløshaugen brukte pc allerede på slutten av syttitallet. |
Professor Bjørn Hafskjold som var en av de første pc-brukerne på Gløshaugen er i dag programleder for infrastrukturen til universitetenes felles tungregneanlegg. Det var nettopp stadig kraftigere pc-er og arbeidsstasjoner som reduserte behovet for sentrale dataressurser i universitetsmiljøene.
Foto: Arne Asphjell |
Kjemiprofessor Bjørn Hafskjold er i dag programleder for NOTUR, Norges tungregneprosjekt. For bortimot 30 år siden var han en av pc-pionerene på Gløshaugen. Var han kanskje den aller første? Les mer om Universitetsavisas konkurranse
her.
På slutten av syttitallet tok Hafskjold doktorgraden ved Institutt for uorganisk kjemi. Hans spesialitet var saltsmelter. Umiddelbart etter doktorgradsstudiet arbeidet han med å måle varmeledningsevnen i saltsmelter. Forskningen på dette feltet ble gjort på oppdrag av Sandia National Laboratorium i Calfornia, der det var aktuelt å bruke saltsmelter som lagringsmedium for solvarme.
Apple til lab-målinger
Kanskje var det denne kontakten til California som var medvirkende til at Institutt for uorganisk kjemi var tidlig ute med å ta i bruk en av de første pc-er, en Apple II, til å registrere og analysere målinger fra saltsmelteforsøkene.
|
Stipendiat Grete Nerland ved Institutt for uorganisk kjemi utfører laboratorieforsøk med hjelp av en Apple II på slutten av syttitallet.
Foto: Inst. for uorganisk kjemi |
Sikkert er det i alle fall at det i slutten av syttiårene ble brukt Apple-maskiner i laboratoriet.
Kjemikerne datapionerer
Allerede da Gier kom til Gløshaugen i 1962, var kjemikerne av de første til å ta i bruk maskinen for sine omfattende beregninger. Tidlig på syttitallet var dosent Odd Borgen ved Institutt for fysikalsk kjemi en av dette miljøets datapionerer. Nåværende amanuensis ved instituttet, Terje Bruvoll, forteller at han var vit.ass. hos Borgen og hjalp til med å bygge datautstyr for laboratorieformål.
|
Odd Borgen hadde kjemi som sitt fag, men som datapionér ved Institutt for fysikalsk kjemi ble han vel så mye datamann etter hvert.
Foto: Arne Asphjell. |
- Vi begynte allerede i 1972 med en PDP-11 minimaskin, sier Bruvoll. Senere ble det bygd utstyr basert på Motorolas 6802 prosessor (tidlig utgave av den senere 68000-prosessoren), og så kom flommen av det man i dag regner som pc-er, ikke bare til kjemi men til mange av laboratoriemiljøene ved det daværende NTH.
Av Arne Asphjell Tungregneprosjektet ved NTNU. Mer om Apple-historien.
|