UAs JULEKALENDER: En julesmak av England
(3.12.02, 00:16) Også britene feirer jul. Og de feirer den gjerne med tunge, saftige fruktkaker og -puddinger som skal dynkes i det uendelige med edle dråper, og godgjøre seg i kjelleren i enda flere uendeligheter. Her bringer vi oppskrift på en relativt enkel versjon av engelsk julekake som du kan gå løs på allerede etter en ukes tid.
225 g smør
225 g farin
2 ss mørk sirup
4 egg
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts nellik
1 ts ingefær
1-2 ts kardemomme
1/2 ts kanel
1/2 ts muskat
500 g rosiner
100 g sukat
100 g apsikat
50-100 g grovhakkete cocktailbær
(Evt. andre kandiserte godsaker)
100-150 g grovhakkete valnøtter
1 plate grovhakket kokesjokolade
Revet skall av 1 sitron
Revet skall av 1 appelsin
1/2-1 dl whisky, konjakk, brandy, calvados el.l.
Rør smør og sukker hvitt.
Tilsett oppvarmet sirup.
Rør inn ett og ett egg, med litt mel samtidig.
Bland resten av melet med resten av ingrediensene, unntatt spriten, og rør det sammen med smør/sukkeret.
Fylles i godt smurt springform (24 cm) og stekes nederst i ovnen på maks. 150 grader i 2,5-3 timer.
Dekk med bakepapir eller folie etter en time eller to, så kaka ikke svir seg på toppen.
Avkjøl i form, prikk med kakenål og dynk med spriten, evt. også med litt juice fra presset appelsin og sitron.
Pakkes i folie og hviler kaldt ca 1 uke før pynting og fortæring.
Pynt med melis- eller sjokoladeglasur - eller, hvis du vil slå litt større på: Dekk hele greia med et tynt marsipanlokk og pynt med cocktailbær, kandiserte frukter eller hva du vil.
Dette er god og holdbar sikringskost!
Av Lisa Olstad |