UAs JULEKALENDER: Søker du ro - prøv med en uro
(2.12.02, 00:05) En uro er ustabil, uforutsigbar og uberegnelig. Tror vi. I virkeligheten er den det stikk motsatte. Uroer: Vi har dem kanskje i vinduene våre, og vi henger dem gjerne opp over barnesenger, men vi tenker vel ikke særlig ofte over at de er rene anskueliggjøringer av fysikkens lover.
Det gjør imidlertid Pål Lader. Til daglig er han NTNU/Sintef-forsker på fagområdet hydrodynamikk. Men når dagens dont er over, forlater han det våte element og beveger seg til det luftige. Da sitter han hjemme og lager uroer. Av ståltråd, papp og aluminiumsplater, i klare primærfarger - eller i grått, svart og hvitt.
Nå har det blitt så rent for mange av dem. Derfor åpner han i dag (mandag) like godt en salgsutstilling i Realfagbiblioteket på Gløshaugen. Der henger nå førti uroer og svever mellom himmel og jord - og der vil du samtidig finne bøker om bevegelseskunst og bøker om de fysiske prinsippene som styrer uroenes bevegelser.
For Pål Lader representerer uroene både kunst, fysikk og metafysikk.
- De kan være seriøs kunst, såkalt kinetisk kunst, der hoveduttrykket er selve bevegelsen - en bevegelse som mer er en anskueliggjøring av fysiske lover og prinsipper enn et kunstnerisk uttrykk, forklarer han.
- De har også en interessant metafysisk side: De har en indre orden der de enkelte delene er avhengig av hverandre - ved at likevekt for den enkelte del er avhengig av likevekt for helheten, og likevekt for helheten er avhengig av den enkelte.
Men for en uro gjelder regelen: Likevekt er død. Kaos er liv.
Uroene blir hengende på biblioteket til utpå nyåret en gang. Mer om uroer finner du på Pål Laders hjemmesider: www.lader.no
Av Lisa Olstad |