MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Avspark for nok et sykehusbygg (9.12.02, 15:22)

Laboratoriesenteret på Øya skal inneholde en rekke høyt spesialiserte rom for undervisning og forskning. NTNU skal disponere drøyt halvparten av det 25.000 kvadratmeter store bygget.

Laboratorietensteret blir oppført mellom Sykehusparken og Finalebanen på Øya. Det består av to hovedfløyer som forbindes med en mindre mellomfløy mot Olav Kyrres gate.
Tegning: Helsebygg Midt-Norge
Trengslenes tid for medisinerstudentene er over om tre år. I dag, mandag 9. desember, er det nemlig offisiell byggestart på Laboratoriesenteret. Gravearbeidet tjuvstarta i forrige uke, og i januar 2006 skal bygget stå ferdig.

Bygget blir 25.000 kvadratmeter stort. 450 ansatte og 250 studenter får sin daglige arbeidsplass her. NTNU skal disponere drøyt 60 prosent av bygningen.

Sju etasjer
Senteret blir oppført med to hovedfløyer (øst- og vestfløy), som forbindes med et mellombygg med hovedinngang fra Olav Kyrres gate. Fløyene bindes også sammen av gangbroer på alle etasjer. Hovedfløyene blir på sju etasjer, - to av dem ligger under bakken.

Arkitekter er Medplan, i samarbeid med trondheimsfirmaet Madsø Lund Sveen arkitekter as. De har valgt tegl, glass og stål som de mest framtredende bygematerialene. Deler av fasaden skal kles med stålrister. Mellombygget får en spesiell utforming i glass med et frittstående betongtårn. Tårnet skal blant annet romme et stort auditorium og bibliotek.

Utbyggingssjef Morten Marøy har ikke bygd sykehus, før men har erfaring fra større prosjekteringsarbeider, blant annet Lillehammer-OL.
Foto: Synnøve Ressem
Nøkternt og funksjonelt
Byggeleder Morten Marøy opplyser at materialbruken er gjennomført nøktern.

- De eneste utskeielsene kommer i mellombygget. Her kommer blant annet hovedinngangen med en påkostet vestibyle. Gulvet blir en blanding av flis og terasso (polert betong) lagt i mønster. Gulvet fortsetter ut i gårdsrommet. Auditorier og seminarrom får parkettgolv.

Innenfor hovedinngangen kommer et stor vrimleareale, som også kan brukes til utstillinger. Videre kommer en hovedtrapp som leder inn til fløyene på begge sider. Hovedarealene til NTNU er samlet i østfløyen. I første etasje, like innenfor vrimlearealet, kommer en stor felleskantine med 300 sitteplasser. Det er foreløpig ikke avklart hvem som skal drive kantina.

Mange spesialrom
Første etasje i østfløya inneholder også en stor mikroskopisal. Salen skal brukes av bioingeniør- og medisiner-studenter. Et betydelig areale er satt av for anatomisk samling, til erstatning for dagens provisorium i morfologibygget. Videre kommer en rekke lesesaler, samt gruppe- og undervisningsrom.

Offisiell byggestart ble markert med lunsjtreff ved Medisinsk-teknisk forskningssenter og sang ved studentkoret Bi-lyd.
Foto: Synnøve Ressem
Oppover i etasjene er det planlagt flere kurssaler, undervisningsrom, laboratorier og andre arbeidsrom. Femte etasje er reservert for kontorer for NTNU. I tillegg vil senter- og instituttledelse holde til her.

Vestfløya samler i første rekke sykehusfunksjoner. Første etasje skal huse Blodbanken, obduksjonssaler og et bårekapell. I tillegg får universitetet to disseksjonssaler.

Andre etasje er satt av til storvolumanalyser (klinisk biokjemi). De resterende etasjene blir dominert av immunologi og transfusjonsmedisin, mikrobiologi, patologi og medisinsk genetikk.

Av Synnøve Ressem

Informasjon fra Helsebygg Midt.Norge
Her kan du se en tredimensjonal modell av det nye sykehuset.