MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

De alternative julegavene (11.12.02, 14:49)

Møt NTNU-forfatterne som aldri får dykke i "Bokbadet".

Åsne Seierstads bok om en bokhandler i Kabul blir å finne under mange juletrær i år. Det forteller bokhandlere i Trondheim til Universitetsavisa. Ikke så rart, kanskje, for Seierstad har fått promotert boka høyt og lavt, på TV, i avisa og på messer. Slik blir det salgstall av.

Knut ove Eliassen har skrevet bok om Frankrike på 1700-tallet.
Frankrike og frihetens århundre
Men NTNU-bøker skrives det også. Store og små. Noen svært smale, andre mer tilgjengelige. Men store salgstall og stor spalteplass i mediene regner de ikke med.

- Bøkene skal helst være aktuelle eller lokale, sier litteraturprofessor Knut Ove Eliassen. Sammen med franskprofessor Svein Eirik Fauskevåg er han redaktør for femte bind av serien Frihetens århundre. Da de dro i gang serien og lanserte første bind, var det stor oppmerksomhet, men nå er det ikke så veldig mange som leer på et øyelokk når det 17. århundre atter en gang brettes ut.

Men Fauskevåg og Eliassen ser på dette som viktig grunnforskning og lover flere bind om et århundre der det ble sagt at: "Når Paris nyser, blir Europa forkjølet". Sterk kulturpåvirkning, med andre ord.

Bøker av ektepar
Årets forfattere ved NTNU er ikke lette å spore opp. Ideelt skal alle forskere ved NTNU registrere sine bøker i en database i Bibsys, men der løper ikke fristen ut før på nyåret, så her er det forsatt store mangler.

Universitetsavisa har gjort et utvalg og presenterer 17 av årets bokutgivelser. Tre av bøkene er skrevet av ektepar.

Professor emeritus Johannes Falnes har laget læreboka Ocean Waves and Oscillating Systems. Temaet er smalt, men halve opplaget er solgt ut.
- Det gikk helt greit, vi delte på kapitlene, sier språkviteren Olaf Husby. Han har skrevet om innføring av norsk som annenspråk sammen med sin kone Sonja Kibsgaard som jobber ved Dronning Mauds Minne i Trondheim (Høgskolen for førskolelærerutdanningen). De andre ekteparbøkene er skrevet av historikere og sosiologer.

Våte bøker
Byggprofessor Jan Vincent Thue har skrevet en håndbok om fukt i bygninger. Boka er den første i sitt slag i Norge, som gir en samlet framstilling av fukt i bygninger og konstruksjoner og behandler temaet i hele sin bredde, loves det fra forlaget.

- Ikke for allmennheten, innrømmer Thue, - men kanskje studenter vil ha glede av den.

Enda våtere er tema som professor emeritus Johannes Falnes tar opp. Boka "Ocean Waves and Oscillating Systems" er tittelen på fysikkprofessorens lærebok som tar for seg bølgesvingninger.

Forskning på tvers heter boka som tar for seg tverrfaglig forskning ved NTNU. Boka presenterer smakebiter på nye forskningsprosjekter, og temaene er alt fra improvisasjon til biologisk mangfold på Madagaskar. Redaktører for boka er Lisa Olstad (Informasjonsavdelingen) og Kathrine Skretting (professor ved Institutt for kunst og medievitenskap).
- Boka begynte jeg å drømme om i 1987, sier Johannes Falnes. I mars i år kom den endelig. Opplaget er på beskjedne 750, og til nå har den solgt halvparten. Boka er også publisert som e-bok.

Mest sakprosa, lite fiksjon
Årets NTNU-bøker er skrevet på tysk, engelsk, norsk, svensk og fransk. Og forlagene er både lokale Tapir Akademisk Forlag og internasjonale Cambridge University Press.

Bare én skjønnlitterær forfatter har vi klart å registrere så langt i år. Johan Harstad er studenten som har laget den kritikerroste novellesamlingen Ambulanse. Ellers er det heller dårlig med fiksjon ved universitetet.

Tekst og foto: Tore Hugubakken

 Se bildeserie