Pocketbøker om forskning selger dårlig
(30.12.02, 20:06) Etter bare fire utgivelser av bokserien "128 sider om" vurderer forlagssjef Kenneth Stoltz å droppe hele prosjektet. Han søker nå om økonomisk støtte fra NTNU. Den populærvitenskapelige billigbokserien ble lansert tidligere i år og til nå er det gitt ut bøker om så forskjellige temaer som pornografi, biologi, kreft og pc-sikkerhet. De tre første bøkene fikk svært mye omtale i de største avisene og fagtidsskriftene, men oppmerksomheten har ikke ført til noen salgssuksess.
|
Redaktør Kenneth Stoltz vil så gjerne gi ut NTNU-bøker. Forfattere er det mange av, penger er det verre med. |
Manus på vei
Ytterligere fire bøker fra forskere ved NTNU og Sintef er planlagt utgitt. Forlagssjef og redaktør Kenneth Stoltz har fridd til ledelsen ved de to institusjonene for å få produksjonsstøtte.
Sintef har svart at de har egne bokprosjekter å bruke ressursene på, mens rektor Eivind Hiis Hauge ved NTNU har foreslått at Stoltz sender søknaden til universitetets informasjonsavdeling.
De fire planlagte bøkene er;
Framtidas byggeklosser (Om nanoteknologi. Forfatter Turid Worren, Sintef)
Rosenborg-rytmen (Om visjon, organisasjon og improvisasjon. Erling Hoff Leirvik, NTNU)
Den europeiske unions idéhistoriske fundament (George Chabert, NTNU)
Terroisme før og nå (Trond Arne Undheim, NTNU)
Flyttet ut av Innovasjonssenteret
Det er Stoltz eget "Polygraf Forlag" som har samarbeidet med Tapir Akademisk Forlag om utvikling og utgivelse av "128 sider om"-serien. Stoltz har jobbet med prosjektet i snart to år og har finansiert arbeidet med egne midler, men har også fått noe støtte fra Leiv Eiriksson Nyfotek.
Forlaget flyttet ut av Innovasjonssenteret på Gløshaugen i november for å kutte kostnader. Uansett hva som skjer planlegger Stoltz å drive forlaget videre, men for "128 sider om"-serien er fremtiden mindre lys.
- Boksalget har vært langt svakere enn det vi hadde håpet. Prosjektet bærer seg ikke økonomisk. Derfor spøker det for nye utgivelser i serien, sier redaktør Kenneth Stoltz. Hver av de tre første bøkene er solgt i 500-600 eksemplarer. Stoltz viser til at den lave utsalgsprisen på 98 kroner krever et helt annet salgsvolum enn dette.
|
Slik så de første bøkene i den populærvitenskapelige pocketbokserien ut. |
Bør utgis hyppig
- Det bør ikke gå for lang tid mellom utgivelsene i en slik serie. Men det kan bli vanskelig å oppnå dette i dagens situasjon. Jeg er veldig skuffet på vegne av forfatterne. De har fått lite igjen for sin innsats, entusiasme og dyktighet. Men det kreves mer enn faglig dyktighet og god formidling for å slippe til i Bokbadet hos Anne Grosvolds Bokbad eller bli gjest i snakkeshowet til Fredrik Skavlan. Til det kreves ressurser vi ikke rår over, sier Stoltz.
Stoltz beklager dette sterkt. Ikke minst fordi responsen og interessen fra nær sagt alle fagmiljøer ved NTNU og Sintef har vært vært fantastisk god, ifølge redaktøren.
Etablert sjanger i Frankrike
Ideen bak serien har Stoltz plukket opp i utlandet. I Frankrike har en slik bokserie eksistert i over seksti år. Målet er at de 128 pocketsidene skal gi leseren en rask innføring i et tema. Teksten skal være lettlest og informativ og fri for fotnoter. På 60- og 70-tallet hadde mange norske forlag slike serier.
- Nå var vi alene om et slikt prosjekt i Norge. En aktør med mer markedsmakt enn oss - f.eks et forlag som Cappelen - ville kunne ha gjort prosjektet liv laga, sier Stoltz.
Av Tore Hugubakken Bokserien ble lansert i vår.
|