Forsvinner UKE-toget?
(8.1.03, 00:39) UKE-togene har i mange år vært en naturlig del av UKA. Men i år kan det være slutt. |
UKE-toget i UKA97 passerer Studentersamfundet. "Dei taktlause" er orkesteret til elektrostudentene.
Arkivfoto: NTNU Info/Mentz Indergaard
|
Tradisjonen med et UKE-tog ble startet i forbindelse med den aller første Studenter-UKA i 1917. Siden den gang har opptoget vært en naturlig del av student- og kulturfestivalen UKA som annet hvert år arrangeres i Trondheim.
Men mye tyder på at denne delen kan forsvinne. Den forrige UKE-sjefen har tidligere anbefalt å fjerne toget for at UKA skal rette seg bedre mot markedet og samfunnet ellers i Trondheim, og det er et råd som årets UKE-styre seriøst vil vurdere å følge.
Ikke det samme som før
- UKE-toget har kanskje ikke den effekten som det hadde tidligere, men vi har ikke tatt noen konkret avgjørelse på om den blir med eller ikke, sier årets UKE-sjef, Kristian Wright Kristoffersen.
Trolig faller avgjørelsen i slutten av uka.
|
Sånn så et UKE-tog ut på 1920-tallet. (Foto fra filmen.) |
Høydeskrekk stoppet tårnet
Togene ble tidligere kalt reklametog og det er knyttet mange tradisjoner til dette innslaget. Etter at UKE-togene hadde kommet seg inn til Midtbyen, var det i mange år vanlig å reise et høyt og fryktinngytende tårn. Det skulle være høyere enn Olav Tryggvason, og fra toppen av tårnet skulle Samfundets formann erklære byen for beleiret.
I 1981 nektet daværende formann å klatre opp, og UKE-sjefen måtte trå til - trass i at også han hadde høydeskrekk. UKA etter var tårnet byttet ut for godt.
Filmklipp fra fire UKE-tog
Flere av UKE-togene fra 1920-tallet er filmet og befinner seg i arkivet hos Fotogjengen. De sammenstilte klippene som Universitetsavisa her kan presentere, er plukket ut fra årene 1923-1929. Filmene byr også på smakebiter fra sentrum i Trondheim og fra Gløshaugen-platået.
Av Tore Hugubakken Se videoklipp
|