Blir nasjonal pådriver for funksjonshemmede
(14.1.03, 16:31) NTNU har fått nasjonalt ansvar for å være pådrivere for funksjonshemmede studenter. Målet er å sikre at denne gruppen får like muligheter til utdanning over hele landet. |
Studentprest Jarle Jacobsen har vært en ildsjel for studenter med funksjonshemming ved NTNU. Jacobsen var initiativtaker til Rådet for studenter med funksjonshemming, som ble opprettet i 1997, og var rådets første leder.
Foto: NTNU Info/Gorm K.Gaare |
Pådriverrollen ble tildelt NTNU etter at Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) hadde invitert alle høyere utdanningsinstitusjoner om å søke.
1.300 trenger tilrettelegging
Studiedirektør Jon Walstad oppfatter dette som en anerkjennelse av innsatsen som er gjort for studenter med behov for ekstra tilrettelegging.
- Samtidig er det et signal om at dette arbeidet er høyt prioritert fra myndighetenes side. Det gir mulighet til å iverksette planer som har vært under arbeid i en årrekke, framhever Walstad.
NTNU har om lag 1.300 studenter som krever spesiell tilrettelegging på grunn av funksjonshemming. Teknisk avdeling er pålagt å bruke fem prosent av vedlikeholdsbudsjettet til slik tilrettelegging. I de siste årene er det trolig brukt betydelig mer.
Systematisk arbeid
NTNU har arbeidet systematisk med å bedre tilgjengeligheten for funksjonshemmede siden 1990. Studentprest Jarle Jacobsen har vært blant de fremste pådriverne. I 1994 ble det satt ned en komite for å utrede den fysiske tilgjengeligheten i universitetets bygninger. Utredningen resulterte blant annet i at det ble ansatt en fast rådgiver for funksjonshemmede studenter.
Det ble også opprettet et råd av studenter med funksjonshemming, RSFS. Rådets fremste oppgave er å gi råd til universitetsledelsen og det ledes av Åge Søsveen i Studieavdelingen. I rådet sitter representanter for administrasjonen, Studentsamskipnaden, Det medisinske fakultet, brukere og brukerorganisasjoner.
FAKTA | LINK: Med støtte fra UFD ble det i 1998 satt i gang et prosjekt for å utvikle handlingsplaner og kontaktnettverk for funksjonshemmede studenter, LINK-prosjektet.
Etter tilråding fra LINK ble det i 2001 bevilget en halv million kroner til et nytt utviklingsprosjekt ved NTNU. Det er satt ned et samarbeidsforum som samler representanter fra instanser som kommer i berøring med funksjonshemmede på ulike måter.
Sammen skal disse se på hvordan de kan gjøre overgangen til studenttilværelsen mer smidig. Forumet vil få fast tilholdssted ved Nedre singsakerslette studentby. | Arbeidet framover
NTNU er i full gang med å planlegge sin nye pådriverfunksjon og regner med å være i full drift med oppgavene fra mai. UFD har gitt et tilskudd på én million kroner tilformålet. Arbeidet vil bestå i å:
medvirke til oppfølging, implementering og revidering av handlingsplaner for funksjonshemmede ved de enkelte lærestedene.
delta i utviklinga av fagmiljø og nettverk ved universiteter og høgskoler.
bidra til å utvikle relevante nettsider med informasjon om temaet.
arrangere seminarer og konferanser for kontaktpersoner.
medvirke til å samarbeide og utnytte eksisterende kompetanse og erfaring.
Ingen hindring
På nasjonalt plan settes det nå i gang en treårig informasjonskampanje om funksjonshemmedes stilling i samfunnet. Sosialminister Ingjerd Schou åpnet kampanjen som har navnet "Ingen hindring" i Oslo i dag (14. januar). Samtidig markerer hun starten på det europeiske året for funksjonshemmede i 2003.
Av Synnøve Ressem |