LERCHENDALSKONFERANSEN: - Tørrfisk er Norges svar på konjakk
(15.1.03, 15:43) Det sa fagdirektør Jan Raa i firmaet Biotec Pharmacon i et foredrag på Lerchendalskonferansen. Det er bare i Lofoten det er mulig å lage dette enestående produktet. - Skreien kommer til rett sted (Lofoten) og til rett tid (januar-februar). Ingen kan kopiere den norske tørrfisken, noe sted i verden, understreket Raa, som påpekte at dette er en lønnsom produksjon fortsatt, etter 800 års sammenhengende eksport av tørrfisk. Derfor mente han det var grunn til å sammenligne det norske, illeluktende spesialproduktet med et fransk fluidum med en finere odør.
|
- Vårt marine miljø representerer et stort biologisk mangfold som kan være kilde til ideer for nye produkter og prosesser basert på naturens egne løsninger, hevder fagdirektør Jan Raa. |
Norges dyreste eksportprodukt
Forskeren og entreprenøren Jan Raa er grunnlegger av firmaet Biotec Pharmacon som også har bevist at det kan lage gode eksportprodukter av havets ressurser. Med prosessvannet som brukes til tining av nedfryste reker som råstoff, utvinner dette firmaet et enzym - SAP - Shrimp Alcaline Phosphatase. Tinevannet fra rekene inneholder 1 milligram SAP per liter, og derfor kreves det bortimot 4000 liter for å utvinne nærmere ett gram.
Firmaet får meget godt betalt for sitt spesielle enzym - hele en million kroner per gram.
- SAP er det høyest betalte eksportprodukt fra Norge, kunne Raa fortelle en lydhør forsamling. Dette midlet brukes blant annet i forbindelse med kartlegging av gener, en metode som ble kåret til årets teknologi i USA i fjor. Den ble benyttet i forbindelse med identifisering av ofrene fra 11. september-katastrofen.
Sats på forskning
Temaet for årets Lerchendalskonferanse var "Avindustrialisering eller reindustrialisering?", og det var klart at forsamlingen var interessert i å lytte til hva en mann som kan forvandle isvann til "gull", har å si. Kort oppsummert er Raas svar på hva Norge bør gjøre, at det bør satses på forskning. Hans firma med 50 ansatte har et forskningsbudsjett på 36 millioner kroner i året.
Som eksempel på hva forskningen kan utrette, trakk Raa fram det som er gjort av forskning på fiskefôr i Norge.
- Det ville ha kostet oss en milliard ekstra i året å produsere den mengde fisk vi gjør i dag, om det ikke hadde vært for denne forskningen, mente Raa. Utviklingen av vaksiner har også hatt stor betydning for næringen.
Finn de ukjente behov
- Forutsetningen for å lykkes med å utvikle ny FoU-basert industri, er evnen til å se for seg behov og nødvendighet av produkter og prosesser som markedet ikke etterspør, hevder Raa. Han tror at det han kaller marin bioprospektering representerer et stort framtidig potensial for Norge - det vil si systematisk leting etter marine organismer som lager interessante stoffer:
Ukjente stoffer som kan være "modellmolekyler" for kjemisk syntese av nye legemidler.
Jakt på gener som kan brukes som "arbeidstegninger" for kommersiell produksjon av biokjemikalier, prosesshjelpemidler og legemidler.
Tekst og foto: Arne Asphjell Les mer om Biotec Pharmacon på nettet.
|