MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Iskaldt universitet (23.1.03, 21:44)

Kald krig og kald is har tidligere dempet samarbeidsgløden over Nordkalotten. Men nedsmeltningen av førstnevnte har nå gjort det mulig å opprette et "University of the Arctic". Isen ønsker imidlertid det miljøorienterte universitetet å beholde.

De fleste innbyggere i arktiske strøk som har lyst til å utdanne seg må normalt flytte sørover i sine respektive land. Dette gjelder hele regionen. "University of the Arctic" er et forsøk på å erstatte denne nord-sør migrasjonen med øst-vest migrasjon.

Målet er kort sagt at de rundt fire millioner personene som bor i Arktis skal kunne utdanne seg i emner som er viktige for regionen, uten å reise sørover. Spesielt er det et mål å utdanne Arktis' urbefolkninger i emner som er relevante for det sårbare miljøet rundt Nordpolen.

Bachelorprogram i sirkumpolare studier
University of the Arctic er så langt på pilotstadiet. Ett studieprogram er utviklet; "Bachelor of cirkumpolar studies". Dette er et tverrfaglig studieløp med bidrag både fra naturvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora. Her er med andre ord både natur, samfunn, kultur og språk representert.

Det er områdene nord for denne grensa som utgjør kjerneområdet for "University of the Arctic". I Norge går grensa langs polarsirkelen.
De konkrete fagemnene gies formelt av en av de 46 medlemsinstitusjonene, men det legges opp som et University of the Arctic-kurs. Hvis de vil kan studentene gjøre ferdig hele bachelorgraden uten å flytte på seg, men det forventes at de oppholder seg minst ett halvår på en av de andre arktiske campusene. Alle fagemner godkjennes automatisk av alle de andre medlemmene.

"Bachelor of cirkumpolar studies"-programmet kan også taes på nettet. Denne våren følger om lag 50 studenter ved sju institusjoner i seks land ett av kursene i programmet. Planen er at alle fagtilbud som gies gjennom University of the Arctic skal bli nettbasert etter hvert.

Ingen bygninger
University of the Arctic skal ikke være noe tradisjonelt universitet med søyler og monumentale bygninger. Det er faktisk et mål å ikke sentralisere universitetet i noen bygning, forteller Lars Kullerud.

Han er administrerende direktør for det spesielle universitetet på toppen av verden, og er en av totalt seks heltidsansatte i universitetet. Kullerud sitter alene på et kontor i Arendal, mens hans tre underordnede i det sentrale sekretariatet, holder til i Rovaniemi, Finland. I tillegg har universitetet to heltidsansatte i Canada.

- Det går stort sett i telefonering og epost. I tillegg er jeg i Rovaniemi i ei uke annenhver måned, forteller Kullerud.

FAKTA

UNIVERSITY OF THE ARCTIC er et samarbeidsprosjekt mellom 46 utdanningsinstitusjoner i ti forskjellige land. Fem nye ligger an til å bli medlemmer i april. (antall institusjoner i hvert land i parantes):

  • Russland (7)
  • Finland (7)
  • Sverige (4)
  • Danmark (1)
  • Norge (7)
  • Skottland (1)
  • Færøyene (1)
  • Island (1)
  • Grønland (1)
  • Canada (11)
  • USA (5)

    I Norge er følgende institusjoner medlemmer:

  • Universitetsstudiene på Svalbard as
  • Høgskolen i Finnmark
  • Den samiske høyskolen i Kautokeino
  • Universitetet i Tromsø
  • Høgskolen i Tromsø
  • Høgskolen i Bodø
  • FNs miljøprogram i Arendal (GRID)

  • NTNU velkommen som medlem
    Det er ikke noe mål at University of the Arctic skal bli så stort som mulig, forteller Kullerud. Han er mer opptatt av å først knytte tettere bånd til de som allerede er medlemmer. Dette skjer blant annet på fellesmøtene som holdes to ganger i året, og som går på rundgang mellom medlemmene.

    Til tross for ønsket om konsolidering, ønsker Kullerud NTNU velkommen som medlem. Han har ikke gjort noen formelle henvendelser, men understreker samtidig at University of the Arctic er åpent for alle som jobber med arktiske problemstillinger.

    De fleste samarbeidsinstitusjonene i University of the Arctic er små. Universitetet i Tromsø er en av de største, selv om dette er et lite universitet i norsk sammenheng. De aller største medlemsinstitusjonene er imidlertid Sakha-universitetet i Yakutsk, Russland og Universitetet i Alaska, Fairbanks.

    Av Even Gran

    Relevante lenker:

  • University of the Arctic - hjemmeside
  • Liste over medlemmer

  •