"NTNU - Norges mest omorganiserte universitet"
(29.1.03, 14:29) De fem største fagforeningene ved NTNU ønsker å beholde valgt ledelse på alle nivåer ved universitetet. I en felles høringsuttalelse går de inn for en egen, tredje styringsmodell. De fem foreningene Norske sivilingeniørers forening, Forskerforbundet, Norsk tjenestemannslag, Flerfaglig fellesorganisasjon og Utdanningsforbundet representerer et stort flertall av de ansatte ved universitetet.
"Norges mest omorganiserte universitet"
I uttalelsen får styret kritikk både for sin virkelighetsbeskrivelse og for sitt forslag til ny ledelsesform. Arbeidstakerorganisasjonene beskriver NTNU som "sannsynligvis Norges mest omorganiserte universitet". De peker på at universitetet de siste ti-tolv årene har vært i konstant omstilling.
Fagforeningene mener samtidig at den modellen til ny styringsform som styret har foreslått vil representere et demokratisk problem, som vil innebære "et radikalt brudd med universitetets tradisjon for opplyst og medvirkende offentlighet".
Lanserer alternativ modell
Foreningene lanserer i stedet sin egen - tredje - modell foran styremøtet 11.februar, der saken kommer opp til endelig behandling. Modellen inneholder følgende fire hovedelementer:
1. Innføring av én ledelseslinje gjennom rektor, dekaner og instituttledere (den politiske linjen).
2. Videreføring av valgt politisk ledelse på alle tre nivåer (rekorat, dekanat, instituttleder) som hovedregel.
3. Videreføring av styre på samtlige nivåer som hovedregel.
4. Åpne for at det på nivå 3 (instituttnivået) kan gjøres reversibelt unntak fra hovedregelen under pkt. 2 og 3 om lokale forhold tilsier det (medarbeider-sanksjonert valgfrihet).
Her kan du lese hele høringsuttalelsen fra de fem foreningene.
Stort debattmøte 5.februar
Spørsmålet om endring i NTNUs styringsstruktur diskuteres også i andre fora. Organisasjonen "Professorforum" arrangerer onsdag i neste uke (5. februar) åpent debattmøte om saken. Møtet holdes kl 19.00 i auditorium KJEL 2 i Kjelhuset på Gløshaugen.
Innledere blir rektor Eivind Hiis Hauge, Arne Halvorsen (Institutt for moderne fremmedspråk) og Per Kristian Larsen (Institutt for konstruksjonsteknikk). Halvorsen står bak underskriftsaksjonen for å beholde valgte ledere, mens Larsen har sagt at han støtter styrets forslag om å ansette ledere.
Arne Halvorsens underskriftsaksjon har så langt (onsdag ettermiddag) samlet 379 underskrifter.
Av Jan Erik Kaarø |