MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Også Tromsøflaket blir nettavis (4.2.03, 11:01)

Nå er papirutgaven historie for tre av landets fire universitetsaviser. Men Oslo har ingen planer om å kvitte seg med papiret.

- Vi vil bli en aktuell avis på en helt ny måte. I papirutgaven var vi for lite på hugget, og for lite nyhetsfokusert. Nå blir vi en reell nyhetskanal, og det er en kjempegevinst, mener redaktør i Tromsøflaket, Morten Thoresen.

Snart historie...
Tromsøflaket har kommet ut hver 14. dag siden 1991. Nå følger altså avisa i fotsporene til Universitetsavisa i Trondheim og På Høyden i Bergen. Den siste måneden har avisa kjørt parallelt, og kommet på papir samtidig som den har lagt ut løpende nyhetssaker på nettet. Torsdag takker papirutgaven for seg.

Vil lese på bussen
Selv om Thoresen og redaksjonen hans mener omleggingen vil være en fordel for Tromsøflaket, har de fleste reaksjoner så langt vært negative.

- Folk synes det er synd at de ikke lenger får lese avisa i sofakroken og på bussen. Leserne er også bekymret for at de ikke skal få den interne informasjonen de trenger. Det vil vi gjøre noe med. For det første vil vi få folk til å lese Tromsøflaket på nettet og finne informasjonen der. For det andre prøver vi å skape andre arenaer for å gi de ansatte den informasjonen de trenger, forklarer Thoresen.

Prioriterer de unge
Redaktøren tror avisa i langt større grad vil nå ungdommen når den kommer på nett. Men han innrømmer også at flere av de negative kommentarene har kommet fra de eldste leserne, og er klar over at avisa kan miste dem.

- Det er en form for prioritering, vi får ikke med oss alle. Men vi når dem vi vil nå, sier han.

Thoresen mener nettutgaven åpner for å nå flere målgrupper, og at stoff fra Universitetet i Tromsø lettere vil bli kommentert i andre medier når Tromsøflaket kommer på nett.

Historie...
Færre leser nettavis
Både På Høyden(e) i Bergen og Universitetsavisa i Trondheim sliter nå med å holde på leserne. Redaksjonene selv mener det er en fordel at avisa har kommet på nett, men mange deler ikke entusiasmen.

På Høyden la om til nettutgave våren 2001, og en evaluering i februar 2002 viste at færre faglig ansatte leste avisa.

- Det tar tid før leserne venner seg til det nye konseptet. Dessuten tror jeg ikke vi har vært synlige nok. For når folk først oppdager at vi er på nettet, har reaksjonene vært mye mer positive, sier fungerende redaktør, Silje Gripsrud.

Hver mandag sender avisa ut e-post med linker til de siste nyhetssakene i På Høyden(e). Det har vist seg å virke. - Vi har fått mer oppmerksomhet og respons. Men det er fortsatt folk som savner papirutgaven, sier Gripsrud.

Historie...
Universitetsavisa i framgang
Også Universitetsavisa merker en økende interesse for nettutgaven, etter en dårlig start i fjor høst. Aktiviteten er størst i begynnelsen av uka, og på mandager er det normalt ca. 1.700-1.800 treff (antall ganger noen klikker seg inn på artikkelen) på hovedsida.

De mest populære sakene blir registrert med mer enn 3.000 treff. Den hittil soleklart mest leste saken var hovedartikkelen om datainnbruddene på NTNU, som ble kjent for to uker siden. Denne artikkelen har hittil alene vel 10.300 treff.

Et nytt intranettdesign er også på trappene, og redaktør Jan Erik Kaarø tror tydeligere lenker til Universitetsavisa der vil får positiv virkning.

Universitetsavisas nettutgave skal evalueres i løpet av vårsemesteret, og resultatet skal legges fram for NTNUs styre.

Vil ikke bli historie!
Oslo beholder papirutgaven
Universitetet i Oslo satser tungt på avisa Uniforum, som legger ut ferske nyhetssaker på nettet i tillegg til at den gir ut 16 papirutgaver i året. Uniforum intensiverte nettsatsingen høsten 2000, og gikk ned fra 19 til 16 papirutgaver.

Men redaktør Martin Toft ser ikke for seg at avisa kommer til å forsvinne. Uniforum har både penger og arbeidskraft til å satse på begge arenaer.

- Uansett mener jeg det er helt feil å legge ned papirutgaven for å spare penger. Vi ser ingen grunn til å gå ned ytterligere. Reaksjoner fra ansatte tyder dessuten på at det er helt umulig for oss å kutte ut papirutgaven. Flesteparten leser helt andre ting når de er på nettet, sier Toft.

Av Elin Fugelsnes