NÆRINGSLIVSDAGENE: - Har NTNU-studentene det for godt?
(7.2.03, 14:16) Verdens største laboratorium for partikkelfysikk, CERN i Sveits, har gode tilbud til både studenter og ferdige ingeniører. Men ingen fra NTNU søker seg dit. Under årets Næringslivsdager på Gløshaugen ble det slått fast at nå var det ikke lenger for siv.ing.-studentene å bare velge og vrake i jobber. Det er slett ikke så enkelt lenger, verken å skaffe seg sommerjobb, finne en bedrift å skrive hovedoppgave i - eller få fast jobb som sivilingeniør. Dette sa både studenter og bedrifter til Universitetsavisa.
|
Nils Høimyr (t.v.) og Jens Vigen, en gang utdannet i Trondheim, har selv henholdsvis ni og tolv år bak seg i CERN. |
Ved CERN-laboratoriet i Sveits er det hvert år plass til 150 europeiske diplomstudenter. Det er muligheter for doktorgradsstudenter, for post doc.- stipendiater, for sabbatsopphold, for faste stillinger og for sommerjobber.
Og CERN har vært representert på både årets og fjorårets Næringslivsdager. Likevel: Alle de norske søkerne de siste par årene har vært høgskoleingeniører fra Bergen. Ingen har vært fra NTNU.
Slappere markedsføring
Så derfor spør de, Jens Vigen og Nils Høimyr fra CERN: - Vil ikke nordmenn ut lenger? Har NTNU-studentene det for godt? Eller vet de ikke sitt eget beste? Fram til slutten av 90-tallet hadde vi alltid fire-fem NTNU-studenter som tok diplomoppgaven hos oss, pluss flere jobbsøknader fra norske sivilingeniører. Men den siste NTNU-student forsvant fra CERN i fjor. Hun var dessuten svensk...
Vigen og Høimyr har ellers en teori om at faglærerne på Gløshaugen ikke er riktig så aktive som før i å markedsføre CERN. - Det må ha forsvunnet noen nøkkelpersoner, tror de.
De minner om at laboratoriet ikke bare trenger fysikere. Det trengs folk fra alle ingeniørfagene, unntatt kjemi.
CERN er et samarbeid mellom 20 europeiske stater, og Norge bidrar med 100 millioner kroner hvert år.
Tekst og foto: Lisa Olstad Her er nettsidene til CERN Gemini-artikkel om CERN
|