MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Forbyr ikke kjøp av sex (14.2.03, 02:01)

Regjeringen forbyr ikke kjøp av sex i den nye handlingsplanen mot handel med kvinner og barn. - For passivt av regjeringen, mener krisesenter-leder Tove Smaadahl.

Cafe Nordsør sitt møte torsdag kveld om "trafficking" - sexslavehandel med kvinner og barn - viste seg å bli svært aktuelt. Dagen etter at regjeringen la fram sin handlingsplan mot menneskehandel, kom leder for krisentersekretariatet Smaadahl og statssekretær Rita Sletner (V) i Justis- og politidepartementet til Trondheim for å diskutere planen med engasjerte studenter.

Krisesenter-leder Tove Smaadahl (til høyre) mener regjeringen burde gå lengre enn de har gjort i handlingsplanen, blant annet ved å kriminalisere horekunden. Fra venstre ordstyrer Kristina Hagen og statssekretær Rita Sletner (V).
Aktuelt møte
- De som arbeider på gata, mener det blir feil å kriminalisere kunden. Da vil markedet flytte seg under jorda, mener Sletner. Hun opplyser at regjeringen vil vurdere å kriminalisere kunden når Sverige har evaluert sin ordning med kriminalisering.

- Det handler om å gi et signal om at det ikke er akseptabelt å kjøpe kvinner - i noen form, framholder leder Tove Smaadahl i krisesentersekretariatet. Hun raser mot annonser i kulørt presse hvor kvinner tilbyr sine tjenester på lik linje med annonser for kjøleskap og støvsugere.

Lokalt fokus
Et 70-talls frammøtte, hovedsakelig studenter, var tilhørere på Cafe Nordsør torsdag kveld. Salen deltok aktivt med spørsmål til Smaadahl og Sletner - med bakgrunn i den rystende filmen "Lilja 4-ever" og regjeringens handlingsplan opptok temaet tydeligvis mange. Et av spørsmålene var hvilke konkrete tiltak regjeringen gjennomfører for å få bukt med problemet?

– Ansatte i kommuner og lokalpoliti skal få høyere kompetanse, slik at sexslaver ute i distriktet blir tatt alvorlig dersom de henvender seg til offentlige myndigheter. I tillegg skal helsepersonell være involvert, opplyser Sletner. I tillegg til konkrete spørsmål, utviklet dialogen seg til en debatt mellom tilhørerne og debattantene. Studentene fikk også rikelig anledning til å prate med de to kvinnene i pausen.

Et 70-talls studenter møtte statssekretær Rita Sletner (V) på Cafe Nordsør torsdag kveld. Møtet var høyaktuelt, etter regjeringens handlingsplan mot handel med kvinner og barn.
- Jeg synes møtet var spennende. Det er interessant å møte menneskene som jobber så tett opp mot problemstillingen. I disse tider er det jo også svært aktuelt, sier student Øystein Rafoss.

Kjenner hverandre
Selv om Sletner og Smaadahl var uenige om horekunden bør kriminaliseres eller ikke, er målet det samme. Faktisk er fortiden også delvis lik.

- Vi har arbeidet sammen ved krisesenteret i Indre Østfold i ti år. Etter det har vi møtt hverandre i debatt mange ganger. Det er ganske interessant å møtes på hver sin kant av bordet på denne måten, sier Sletner. De to er for øvrig på fornavn med hverandre.

- Viktig møte
– Slike møter er ekstremt viktige for bevisstgjøringen av dette problemet. Sexindustrien er trolig verdens tredje største økonomi, så markedet og problemet er enormt. Helst burde et slikt møte vært arrangert i hver eneste kommune i hele landet, påpeker Sletner.

Tekst og foto: Espen Leirset