MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Trekker ut fra hulene (21.2.03, 13:25)

Noen doktorgradsstudenter sverger til kreative kontorkollektiv framfor eneceller. Det tjener de på både faglig og sosialt.

Alle må bidra med foredrag, spørsmål og svar i det kreative kollektivet på Gløshaugen. Fra venstre Maria Vatshaug Ottermo, Thor I. Fossen, Roger Skjetne, Einar Idsø, Erlend Kristiansen og Tu Duc Nguyen.
Fire kontorer med plass til åtte studenter omkranser et stort og åpent fellesareal. Sentralt i dette står et langbord, og på veggene rundt henger tre fullskrevne whiteboards.

Det er ikke avansert, men nyskapende likevel. Ideen er hentet fra USA, og Institutt for teknisk kybernetikk er sannsynligvis det eneste som har tatt i bruk modellen på NTNU så langt.

Sosiale studenter
- Vi får et mye mer dynamisk miljø enn om vi skulle sittet bak lukkede dører helt for oss selv. Vi diskuterer og utveksler ideer, sier Roger Skjetne.

Han har tatt Bachelor- og Master-grad i USA, og det var der han første gang møtte denne arbeidsformen. Sammen med professorene Tor Arne Johansen og Thor Inge Fossen tok han initiativ til kontorkollektivene.

I fjor sommer kunne åtte doktorgradsstipendiater flytte inn. I tillegg er det noen temporære kontorplasser i fellesarealet, som gjesteforelesere og toer-professorer kan bruke.

Hjelper hverandre
De åtte stipendiatene som holder til i kontorkollektivet nå, skriver alle avhandlinger innenfor temaet bevegelsesstyring. Oppgavene er forskjellige, men teorigrunnlaget er stort sett det samme. Derfor er det lett å hjelpe hverandre.

- Å kunne forklare noe for andre medstudenter, gjør at vi forstår ting mye bedre selv. Annenhver fredag har vi også kollokvier med forskjellige temaer. Da møtes både professorer og dr.ing.-studenter her, forteller Skjetne.

Venner seg til støyen
Skjetne innrømmer at det kan være vanskelig hvis diskusjonen blir høylytt i ett hjørne, mens noen prøver å konsentrere seg i et annet. Men studentene er innforstått med at det er et studielandskap og innpasser seg etter det.

- Akkurat nå kunne jeg ikke tenkt meg enecelle. Men det er klart at plassbegrensningene kan bli et problem. Når aktiviteten øker, må man kanskje flytte på eget kontor, sier Skjetne.

Håper flere følger etter
Professor Thor Inge Fossen mener kollektivet har vært en stor suksess, og håper andre institutter følger etter. Han påpeker at doktorgradsstudiet er et ensomt fag, men at man ikke trenger gjøre det verre enn det er.

- Kollektivet er vel det eneste rommet på NTNU med egne champagneglass. De brukes til å feire når noen har fått inn en artikkel i et tidsskrift, så samholdet er godt. Når studentene først har flyttet inn, vil de ikke flytte ut igjen, sier Fossen.

Om kort tid er kollektiv nummer to innflyttingsklart. Etterspørselen er snart større enn tilbudet, og nå håper initiativtakerne de finner plass til et tredje kollektiv.

Vil rekruttere
Fossen legger ikke skjul på at det også er en rekrutteringsarena. Flinke hovedfagsstudenter blir plassert sammen med doktorgradsstipendiatene, for å lokke dem inn på riktig bane.

- Hovedfagsstudentene får kontakt med miljøet ett år før de eventuelt skal starte på en doktorgrad. Slik kan doktorgradsstudentene hjelpe til med å rekruttere studenter til å gå videre. Samtidig kan vi være med og pense dem inn på aktuelle temaer på et tidlig stadium, forklarer Fossen.

Tekst og foto: Elin Fugelsnes