MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

GUSJELOVFREDAG:
Snoppelbertesesong (28.2.03, 00:16)

Lurer du på hva ugler, fysikkstudenter, flatulens, nord-trøndere og drillpiker har til felles? Jo, alt dette og mye annen nedfallsfrukt finner du omtalt i denne ukes Gusjelovfredagspalte.

UGLER ER IKKE APER
Det er snart den dagen igjen. Neste lørdag skal damene ha sin årvisse feiring og togvandring, og her ved NTNU markerer Vitenskapsmuseet begivenheten med å åpne en utstilling om ugler. Visste du forresten at uglehunnene nesten alltid er større enn hannene, i motsetning til hva som er vanlig ellers i dyreriket. Og at uglehunnen overlater mye av ungeoppfostringen til den lille hannen...
For ytterligere å gi vår markering av 8.mars et vitenskapelig anstrøk finner vi grunn til å minne om at damer flest ennå ikke har forsont seg med at de nedstammer fra apene.

___________________________

UKAS NETTMÅLING
Vi registrerer at 43 prosent av Norges kommende fysikerelite mener at det ikke er noe poeng i å ta deleksamen i Regtek.
Kan dette resultatet muligens ha en sammenheng med den diskusjonen som i det siste har pågått i Universitetsavisa om årsakene til at fysikkstudenter nå til dags stort sett stryker? Vi bare lurer.

___________________________

SESONG FOR SNOPPELBERTER
Vår skjellsordekspert Tor Erik Jenstad er aldeles utrettelig i sin jakt på ukvemsord. Her kommer tre nye godbiter fra hans samling, hvorav det første er rykende ferskt innsamlet;

 • Ei råssådås' - vilter veikjunge (omtrent som villspik) (Meråker).
  Så et par mer sesongtilpassede ord som kan passe for dem som har problem med å stå ordentlig på ski:
 • En boilterkagge - stiv og lite spenstig person (Åfjord)
 • Ei snoppelberta - ei som stadig snubler og dett (Snåsa)

  ___________________________

  HARR’U EN DOLLAR TIL EN TRENGENDE STUDENT?
  I disse truende tider for mange studenter hvor det rett over sommeren venter lengre semestre og null ledig tid til innbringende ekstrajobber, er det om å gjøre å ta i bruk kreativiteten for å holde ølbudsjettet flytende. Kanskje kan du lære av studenten Nick Howard ved Texas A&M University. Nick synes at det har blitt i dyreste laget å være student og har derfor satt opp en egen webside med eneste formål å be om donasjoner til seg selv. Målet hans er å samle inn ca. 280.000 kroner (40.000 dollar). Foreløpig har han klart å få inn vel 6.000 spenn. Målt i norske priser skulle det rekke til en sånn ca. 120 halvlitere – Happy Hour ikke medregnet.
  Klikk her for å gi en gave til Nick.

  ___________________________

  ET USANNSYNLIG GODT TILBUD
  Har du noen ganger følt deg litt fristet til å slå til på et av de mange e-post-tilbudene om å bli rik i en fei ved å oppgi ditt kontonummer til en nigeriansk prins som trenger litt diskret hjelp til å flytte noen tiloversblevne millioner? Personlig vil vi ikke anbefale at du gir deg i kast med dette. Men har du godt med tid og en anonym e-post-adresse så kan et svar gi deg god underholdning de nærmeste ukene. Her kan du lese historien til en som svarte.

  ___________________________

  NTNU FORMIDLER
  Både titt og ofte kan vi lese, høre og se NTNU-ere som på prisverdig vis ivaretar sitt formidlingsansvar. Det er ikke all denne forskningen som snappes opp av og gjengies i Universitetsavisa. Men Gusjelovfredagredaksjonen sover aldri, og her kommer noen smakebiter.

  DE ER VANT TIL Å GÅ I TAKT, følger lederen blindt og kan samtidig både marsjere og kaste gjenstander i lufta (anvendt tverrfaglighet). Med andre ord de ideelle Kvalitetsreformerte NTNU-studenter. Derfor har Studieavdelingen, som bildet viser, peilet seg spesielt inn på drillpiker i sitt rekrutteringsmateriell i år. Det finnes per i dag vel 67.600 korpsmedlemmer i Norge, hvorav rundt 44.000 er under 26 år. Av disse igjen er det ca. 4.000 drillpiker (og noen tamburmajorer). Dette tilsvarer et helt årskull med nye studenter ved NTNU.
  Dermed dropper Studieavdelingen sine opprinnelige planer om å kopiere den friske danske kampanjen By ryster studerende sammen.
  OM FLATULENS: NRK brakte nylig en oppsiktsvekkende bildereportasje fra utviklingen av nytt utstyr for toppidrettsutøvere i vindtunnelen på Gløshaugen. Faktisk hadde vi ventet å se norske hoppere i slike drakter under VM.

  OM HULDRA: I Drangedal i Telemark hevder mange å ha sett selveste huldra i vinter. En av de troende har også tatt bilde av den underjordiske. Men førsteamanuensis Asbjørn Dyrendal ved Religionsvitenskapelig institutt er sterkt skeptisk både til observasjonene og til bildet som er lagt fram.

  OM E-POST SOM GJØR FRISK: Universitetslektor Tormod Rimehaug ved Institutt for nevromedisin og bevegelse bedriver psykoterapi via e-post, melder Aftenposten. Og det virker! Vi vil anbefale Rimehaug å sende ut sine e-poster som spam til alle ansatte og studenter ved NTNU. Det er i alle fall lenge siden noen i Gusjelovfredagredaksjonen fikk e-post som gjorde oss lys til sinns.

  ___________________________

  VITSER, HELL OG NORD-TRØNDERE
  Andre forskere er også ute og forteller hva de driver med. Richard Wiseman ved University of Hertfordshire hevder å ha kartlagt verdens morsomste vitser i sitt Latterlighetslaboratorium.
  Samme mann står også bak Heldighetslaboratoriet, hvor han avdekker mekanismene som gjør noen av oss heldige, og andre uheldige. Sistnevnte fremstår som noe av en kontrast til Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), som også er en del av NTNU, men som hittil mest har fremstått som et elendighetslaboratorium. Men det skyldes kanskje mer nord-trønderne enn forskerne? Fetter Anton har neppe aner nord for Gevingåsen.

  ___________________________

  DR. POLIT TAR MASTER CARD: ...og etter at Kvalitetreformen, tverrfagliggjøringen og aksjeselskapet vel og vakkert er gjennomført kan en typisk kontordør på NTNU for eksempel komme til å se slik ut. Denne framtidsmodellen fant vi i Stjørdal sentrum.
  Foto: Tor H. Monsen
  UKAS TRELL:
  "...så er det jo som kjent slik særlig med de matematikere som har steget litt i gradene, at de sitter i sine surrealistiske lønnkammer mens virkeligheten suser videre der ute i fri luft".
  Den svenske professor Erik Trell i leserinnlegg i Adressa 29.januar

  ___________________________

  ETIKKEN VIRKER IKKE!
  Vi registrerer at etikken på Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse (SVT) er hul og innholdsløs. Klikk på ”Etiske retningslinjer” i venstre marg på denne siden.

  ___________________________

  Og helt til slutt vil Gusjelovfredagredaksjonen oppfordre alle lesere om å besøke Dr. Love og hans helt spesielle kalkulator for å sjekke de private forholdene før helga setter inn.

 •