MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Hallstein Havåg: ISFiTs "fredssjef" (4.3.03, 23:42)

Er studenter late og kyniske egoister som ikke rører en finger uten å få vekttall eller penger for det? - Ikke de studentene jeg omgir meg med hver dag, sier Hallstein Havåg, fredspriskoordinator under den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).

Det siste halvåret har han jobbet fulltid som sjef for Studentenes fredspris, ved siden av studiene.

Kamp for menneskerettigheter
- Jobben virket spennende og utfordrende. Jeg hadde nettopp avsluttet vervet mitt som nestleder i Studentersamfundet i fjor vår og trengte noe nytt å fylle tiden min med i tillegg til studiene. Ettersom jeg var med i ISFiT i 2001 visste jeg at festivalen er et verdifullt arrangement. Den har en konkret betydning for studentorganisasjonenes arbeid i hele verden, sier Havåg.

Fredspriskoordinator Hallstein Havåg håper at den internasjonale studentfestivalen ISFiT skal øke studentes engasjement for menneskerettigheter og demokrati.
ISFIT er verdens største studentfestival og varer fra førstkommende fredag (7.mars) til 16. mars. Et av målene for arrangementet er å spre engasjement og oppfordre studenter til å bli bevisst på egne holdninger. Fredsprisen er et av festivalens største prosjekter, og skal sette fokus på studentenes kamp for menneskerettigheter og demokrati.

Kaster lys på ukjente konflikter
- Alle husker studentenes opprør på Den himmelske freds plass, og de steinkastende studentene under WTO-møtet i Praha. Men disse to eksemplene, spredt i tid og geografi, er nettopp bare eksempler. Over hele verden setter studenter sin egen sikkerhet og fremtid på spill i kampen mot sine lands totalitære styrer, sier Havåg.

- Her hjemme får vi sjelden vite om dette fordi mediene bare makter å konsentrere seg om et par konflikter i gangen. Nå er det for eksempel vanskelig å komme gjennom med noe som ikke har med Midt-Østen og Irak å gjøre. Dermed får studentorganisasjonene sjelden den oppmerksomheten og støtten som de fortjener og trenger, legger han til.

Vinnere fra Zimbabve
25-årigngen krysser fingrene for at vinnerne fra studentorganisasjonen ZINASU i Zimbabve ikke skal bli arrestert før de reiser til Norge. Det er organisasjonens president Nkuleko Sikanda og generalsekretær Tihashe Lukas Chimedza som skal ta i mot prisen.

- Som opposisjonelle i Mugabes diktatur står de i konstant fare for å bli arrestert, uten forvarsel. Telefonene deres er avlyttet og de blir stadig trakassert av regimet. Da NRKs Tomm Christiansen skulle intervjue dem måtte han møte dem utenfor byen, forsi de ikke tør vise seg sammen med utenlandske pressefolk, forteller Havåg.

Han gleder seg til Sikanda og Chimedza kommer til Norge.

- Vi skal sette fokus på ZINASUs kamp og sørge for å skaffe dem et nettverk her i landet, slik at vi kan støtte dem herfra, sier Havåg. Foruten å besøke Trondheim skal de to vinnerne reise en uke for å møte studenter i Tromsø, Alta og Oslo.

Har hatt angrende stunder
"Fredssjefen", som egentlig er sunnmøring fra Ørsta, er veldig glad han søkte jobben som leder for Studentenes fredspris.

- Men det ville vært feil å si at det ikke har vært øyeblikk da jeg har angret. Av og til har jeg rett og slett følt at jeg ikke har strukket til. Da har jeg snakket med andre, prøvd å søke støtte aktivt hos mine medarbeidere, og forsøkt å legge om måten å arbeide på. Ofte har det slått meg hvor mye det har hjulpet å stoppe opp for å få oversikt over situasjonen. Det å oppleve følelsen av å ikke duge, for så å overkomme den samme følelsen, har vært en verdifull erfaring for meg, sier Havåg ettertenksomt.

I tillegg til arbeidet med ISFiT går han tredje året på sivilingeniørstudiet i energi og miljø.

- Jeg må innrømme at jobben som sjef for fredsprisen har stjålet en del tid fra studiene. Dermed har jeg ikke fått tatt så mange vekttall som jeg hadde tenkt i år. Men det er verdt det, sier Havåg overbevisende.

Tekst og foto: Trond Ola Tilseth

Les mer om årets fredsprisvinnere.
Her finner du ISFiT på nettet.