MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- Alderdom er ingen sykdom (5.3.03, 01:06)

Med dagens standarder for blodtrykk har to av tre personer over 40 år for høyt blodtrykk. - Det er standardene som er problemet, mener førsteamanuensis Irene Hetlevik ved medisinsk fakultet, NTNU.

For tilhengerne av det gode liv, kunne professor Tor-Erik Widerøe konstatere at vin fører til fall i blodtrykket. All annen alkohol har motsatt effekt. I bakgrunnen debattleder Øystein Syrstad og førsteamanuensis og debattant Irene Hetlevik.
Helsa vår blir styrt av leger med spisskompetanse på enkeltdeler av kroppen. All spisskompetansen og reguleringen fra disse fagfeltene gjør jobben vanskelig for allmennlegene. Faren er at nesten hele befolkningen sykeliggjøres, mener Hetlevik.

Hun deltok på det første "Endelig tirsdag"-arrangementet i NTNU-regi på Trøndelag teater tirsdag kveld. En gang i måneden skal fagfolk dele sin kunnskap i debatter som forhåpentligvis fenger folk flest. Åpningstemaet var i alle fall populært. Kafeen på teateret var stappfull av interesserte tilhørere som ville lære mer om blodtrykk.

"Alle" er syke
- Én million nordmenn har blodtrykksverdier over det normale. Vi blir friskere og friskere i Vesten, men det virker sannelig ikke slik. Definisjonene på hva som er høyt blodtrykksnivå blir legene enige om ved at ekspertene setter seg ned og avgjør dem. Men med dagens regler har to av tre personer over 40 år et blodtrykk over verdien. Da er det måleverdiene som er problemet, ikke menneskene, påpeker Hetlevik.

71 år gamle Jan Walter Iversen ligger innenfor de normale blodtrykksverdiene, og er opptatt av temaet. Han skryter av debatten, som han synes er veldig interessant. Medisinstudent Elin Strøm foretar målingen.
- Pasientene må få kunnskap
Professor Tor-Erik Widerøe representerte spesialistlegene og forsvarte sin fagkrets slik:

- Kunnskap om blodtrykk gir trygghet, sikkerhet og livskvalitet. Å vite så mye som mulig om høyt blodtrykk og problemene det medfører, er en ressurs vi må dra nytte av. Det er et faktum at de med høyt blodtrykk har større risiko for å få en rekke lidelser.

Allmennlegene blir slitt i stykker av alle kravene fra spesialistlegene, formante professor Rigmor Austgulen.
Spesialistene råder
- Allmennlegene blir slitt i stykker av alle spesialistene som sitter og passer på sin lille flik av virkeligheten, mener professor Rigmor Austgulen, som deltok med et innlegg fra salen. Allmennlegene har lite å stille opp med mot spesialistenes faglige autoritet, og må rett og slett akseptere de retningslinjene som de fastsetter.

Spørsmålet om allmennlegene kan opptre mer anarkistisk og ikke følge retningslinjene fra spesialistene, besvarte Hetlevik slik:

- Det vil være umulig. Hver enkelt lege må følge normene som gies, men pasientene må likevel ikke sykeliggjøres.

Fornøyde deltakere
Til slutt ble debattentene, som i utgangspunktet var litt for samstemte til at debatten ble brennhet, enige om at formidling av informasjon og kunnskap til pasientene er nøkkelen.

Det var både faglig og kunstnerisk påfyll under "Endelig tirsdag" ved Trøndelag teater. Her er det medisinstudent Kine Baatnes fra studentrevyen "Humor på grønn resept" som underholder.
Alle de involverte var imidlertid svært fornøyd med arrangementet.

- Jeg synes det gikk veldig fint. Jeg var spent på om det kom mange, og om debatten fenget. Vi fikk en del spørsmål fra salen, og det er jo helt fullt her, så det virker bra. Slike møtesteder er svært viktige for å formidle det vi arbeider med, kommenterer professor Tor-Erik Widerøe.

Informasjonsdirektør Anne Katharine Dahl understreket at slike arrangementer er viktige fordi de er med og oppfyller en av universitetets tre viktigste oppgaver.

- Vi er pålagt tre likestilte oppgaver. Å forske, undervise og formidle. Media kan ikke erstatte slike møteplasser på kafé, hvor folk får møte hverandre ansikt til ansikt.

Tekst og foto: Espen Leirset