Fredspris på kaffe
(6.3.03, 22:38) Fredag må du betale én krone ekstra for kaffen i byens studentkantiner. På denne måten skal du bli klar over at det er noe som heter "Studentenes fredspris", og at alle norske studenter står bak prisen. - Jeg har hørt om Studentenes fredspris, men jeg er ikke helt sikker på hva den egentlig er. Å øke prisen på kaffe er en glimrende måte å gjøre den kjent på, for det "rammer" de aller fleste studentene, sier Stine S. Transeth, som nyter dagens første kaffe sammen sin medstudent Trine Okstad i Cafe Sito i Realfagbygget på Gløshaugen.
|
- De aller fleste drikker kaffe, og prisøkningen vil gjøre det vanskelig å ikke få med seg budskapet om fredsprisen, mener Stine S. Transeth og Trine Okstad. |
Infokampanje
De to siv.ing.-studentene er neppe alene om å ikke kjenne så mye til fredsprisen, ifølge fredspriskoordinator Hallstein Havåg.
- Hovedmålet med kaffeaksjonen er å øke studentenes bevissthet om fredsprisens eksistens og det faktum at de selv faktisk står bak den. Det er på kantinene studentene samles, og det er grunnen til at vi aksjonerer der. Parallelt med prisøkningen kjører vi en infokampanje om fredsprisen, forklarer Havåg.
Pengene fra kaffeaksjonen går direkte til et fond for fredsprisen. Tilsvarende aksjoner vil finne sted på universitetene og høyskolene i Oslo og Bergen og Oslo, samt Landbrukshøyskolen på Ås den 13. mars.
- Vi er sikre på at studentene vil ta i mot dette på en positiv måte. Håpet er at vi gjennom lignende virkemidler skal greie å få inn to millioner kroner før utgangen av 2004, slik at fredsprisen kan finansieres av renteinntekter i årene fremover, opplyser fredsprissjefen.
Unik fredspris
Ifølge ISFiT er det et par hundre fredspriser som deles ut hvert år på verdensbasis. Men ISFiT-prisen er den eneste som rettes spesielt mot studenter. En viktig del av arbeidet til fredsprisgruppa har vært å gjøre norske studenter klar over at det er de som står bak den. Samarbeidspartnerne bak prisen er nemlig de store studentorganisasjonene Norsk studentunion, Studentenes landsforbund og Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond.
Det er den zimbabwiske studentunionen Zinasu som får prisen i år. Prisen på 50.000 kroner skal deles ut neste torsdag (13. mars).
ISFiT skal sette fokus på ZINASUs kamp mot president Mugabes diktatoriske regime og sørge for å skaffe opposisjonsstudentene et nettverk i Norge, for å kunne støtte dem herfra. Foruten å besøke Trondheim skal Chimedza og Sikanda reise en uke på turné i Norge for å fortelle om sin sak til studenter i Tromsø, Alta og Oslo.
Tekst og foto: Trond Ola Tilseth |